Частично бедствено положение за 24 часа е обявено в Земен

...
Частично бедствено положение за 24 часа е обявено в Земен
Коментари Харесай

Свличане на язовирна стена в Земен, обявено е частично бедствено положение

Частично бедствено състояние за 24 часа е оповестено в Земен поради срутване на стената на локалния микроязовир, заяви кметът Димитър Сотиров.

Ограничението е наложено поради срутване на земна маса от част от стената на микроязовир " Земен " откъм язовирния откос. Стената не е перфорирана, от язовира не изтича вода, увери кметът

От нощес язовирът е под непрестанно наблюдаване. Най-вероятната причина за почналото срутване на стената са продължителните дъждове. Започнато е изпускане на водоема до санитарния му най-малко.

" Язовирът не е претъпкан доста, само че стената от огромния дъжд се е свлякла откъм откоса по дължина на 7-8 метра и дълбочина от към 1,50 метра. Генерал Николов се обади и ми изпрати три пожарни, защото тук вали дъжд и изпускателя не може да поеме водата да я изпусне колкото би трябвало и три пожарни сега изпускат плюс изпускателя на самия язовир ", сподели Сотиров пред БНР.

Сега водата е 1,20 м под преливника. Преливникът към този момент е поел дебита на влизащите води, няма заплаха за популацията.

Микроязовирът е общинска благосъстоятелност и се употребява за напояване. Той е ситуиран върху 16 дка на разстояние 3 км от Земен, размерът му е 900 000 куб.м., посочи кметът.

Частичното бедствено състояние ще остане в действие 24 часа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР