Частични избори за кмет на населеното място се провеждат днес

...
Частични избори за кмет на населеното място се провеждат днес
Коментари Харесай

В много села в България днес се провеждат избори за кметове

Частични избори за кмет на обитаемото място се организират през днешния ден в пернишкото село Черна гора.

Двама са записаните претенденти. Гласуването ще се организира в една секция, ситуирана в локалното читалище.

До новия избор се стигна, откакто на балотажа на извършените предходната година локални избори двамата претенденти реализираха идентичен резултат от 49 цяло и 11 %.

Редовен избор за кмет се организира в петричкото село Струмешница.

Четири месеца след локалните избори гласоподавателите там са намалели с над 50, демонстрира изборният лист.

Този факт трансформира и метода на гласоподаване, потвърдиха от Общинската изборна комисия. Тъй като гласоподавателите са под 300 - правото на глас ще бъде упражнено единствено на хартиена бюлетина.

До следващия избор се стигна, откакто на балотажа на 5 ноември, предходната година, двамата кандидати изравниха резултата си и събраха по 110 гласа.

Днес жителите на Струмешница ще избират сред две партийни кандидатури - на Българска социалистическа партия и на ГЕРБ.

В севлиевското село Стоките през днешния ден избират кмет, откакто вотът през октомври предходната година беше разгласен от съда за нереален.

Изборът е сред трима претенденти, предава кореспондентът ни Велина Махлебашиева.

Избирателите в с. Стоките още веднъж ще отидат до урната в единствената секция в обитаемото място поради погрешно регистрирани недействителни бюлетини на втория тур на последните локални избори. Имащите право на глас в Стоките са 181 души. За тяхното доверие в конкуренцията влизат претенденти на ГЕРБ, " Българска социалистическа партия за България " и един самостоятелен. Двама от тях са кметували в предходни мандати.

До присъединяване и в днешния избор няма да бъдат позволени жителите на 6-те съставни села на кметство Стоките. Те нямат право да гласоподават, поради законодателен пропуск, което стана причина за тъжби до съда и до ЦИК.

В отговора на Избирателната комисия беше посочено, че съгласно настоящия указател, кметство Стоките включва територията само на село Стоките.

Нови частични избори за кмет ще се състоят в селата Черноок и Житница в община Провадия, Варненска област.

На балотажа през ноември предходната година в двете обитаеми места претендентите получиха  еднакъв брой гласове.

Частични избори за кмет има и в чепеларското село Забърдо.

Двама са претендентите, откакто определената през октомври Здравка Черпокова  подаде оставка по фамилни аргументи. Тя е щерка на един от сегашните  претенденти и някогашен кмет Валентин Черпоков.

Днес частични локални избори за кмет ще има и във врачанското село Паволче и мездренското село Люти брод, предава кореспондентът ни Ива Антонова.

Близо 600 души ще избират сред трима претенденти. Те са от ГЕРБ, " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България ". До частичния избор се стигна, откакто кметът, определен предходната есен, се отхвърли от поста по здравословни аргументи.

Избирателната секция, в която има едно устройство за машинен избор, се намира в селското читалище. Тя е налична за хора с повредено зрение и затруднено напредване. Ще има и преносима урана за гласоподаване. Отпечатани са 700 бюлетини.

В мездренското село Люти брод близо 230 гласоподаватели ще избират сред претендентите на  ГЕРБ и " Български напредък ". До частичния избор се стигна, откакто на Коледа умря кметът, определен през есента.

Отпечатани са 300 бюлетини. Разкрита е и преносима изборна секция.

Избори за кмет ще има тази неделя и в село Могилино, община Две могили на Русенска област.

Трима са претендентите, а до тези повторни избори се стигна, откакто на 5 ноември предходната година двама от кандидатите получиха еднакъв брой гласове, предава кореспондентката ни Ася Пенчева.

За доверието на жителите на село Могилино ще се борят претендентите Камен Раев, Анелия Александрова и Юсеин Хасанов. През ноември Камен Раев бе представител на " Българска социалистическа партия за България ", само че е сменил политическата си ориентировка и в този момент ще показва партия ГЕРБ. Анелия Александрова е претендентът на " Възраждане ", а новият състезател в борбата е Юсеин Хасанов от Движение за права и свободи.

По данни на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " от края на предходната година в Могилино има 154 поданици по непрекъснат адрес, а по сегашен – 148. Според Общинската изборна комисия в Две могили обаче в изборните описи са имената на 125 индивида в Могилино.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР