Части от монументална арка по продължението на една от централните

...
Части от монументална арка по продължението на една от централните
Коментари Харесай

Уникална находка в Пловдив от първи век бе открита от археолози


Части от монументална арка по продължението на една от централните улици на древен Филипопол разкриха пловдивски археолози, написа plovdiv24.bg.

Двата солидни постамента с височина над 2 метра излязоха на бял свят при избавителните разкопки на ул. " Д-р Георги Вълкович ".
" Разположени са симетрично от двете страни на улицата, височината им е над 2 метра. Вероятно става въпрос за вход към нещо, което се развива под булеварда, или за арка, ситуирана над улицата. При всеки случай това е доста солидно оборудване с внушителен темперамент. Подобни не се откриват всеки ден ", описа за читателите ни ръководителят на обекта Елена Божинова. По думите й методът им на създаване ги отнася към 1 век.
Самата улица, сектори от която археолозите също изследват на терена, пък е една от централните на и на античния, и средновековния град. " Това е известния декуманос - или път, насочен в посока изток – запад ", показа археологът. Улицата е била с широчина към 7 метра, тръгвайки от Източната врата на града и извеждайки край Римския стадион.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР