Части от Google може да се наложи да бъдат разпродадени,

...
Части от Google може да се наложи да бъдат разпродадени,
Коментари Харесай

Еврокомисията се кани да разбие рекламния бизнес на Google

Части от Гугъл може да се наложи да бъдат разпродадени, откакто в Брюксел упрекнаха компанията майка Alphabet в антикокурентни практики, оповестява " Ройтерс ".

Действията на Европейската комисия могат да докарат на онлайн колоса рекордна санкция, в случай че не предприеме ограничения.

Контекст : Гугъл господства в световната онлайн реклама с 28-процентов дял на приходите, демонстрират данни на Insider Intelligence.
 Гугъл не пуска
Гугъл не пуска " килъра " на ChatGPT в Европейски Съюз

Вероятната причина е GDPR, който пази персоналните данни

Само през 2022 година в джоба на Гугъл от реклама в търсачката, Gmail, Гугъл Play, Гугъл Maps, YouTube и така нататък са влезнали 224,5 милиарда $.

Детайли : Според Европейска комисия през последните 10 години компанията злоупотребява с пазарната си позиция, като дава преимущество на личната си рекламна борса AdX в търга за избор на реклами, провеждан от нейния преобладаващ рекламен сървър за издатели DFP, както и като дава преимущество на AdX в метода, по който нейните принадлежности за закупуване на реклами Гугъл Ads и DV360 подават предложения в рекламните тържища.

" Кръстника на AI " напусна Гугъл и има предизвестие към всички

Джефри Хинтън счита, че прекомерно бързото нахлуване на изкуствения разсъдък в живота ни крие огромни рискове

Становището на Брюксел е, че всички тези дейности удрят по конкуренцията в онлайн рекламата и в последна сметка засягат и ползите на рекламодателите и основателите на наличие. Гугъл се опита да завърши случая със съглашение още при започване на следствието преди две години, само че това не се случи - в това число поради опити на компанията да промени единствено козметипно държанието си. Затова в този момент процедурата е в напреднал етап.
 Заплатата на шефа на Гугъл надвиши 200 милиона $ през 2022 година
Заплатата на шефа на Гугъл надвиши 200 милиона $ през 2022 година

Това излиза наяве от нов отчет

Какво следва : Гугъл са застрашени от глоба в размер на 10% от световния им оборот, само че това не е най-голямата опасност за онлайн колоса. Еврокомисарят, отговарящ за конкуренцията - Маргрете Вестагер, разяснява, че компанията може да се наложи да продаде част от рекламния си бизнес, тъй като смяна в държанието не е в положение да спре неконкурентните практики.

" Например, Гугъл може да дивестират DFP и AdX. Ако го създадат, ще бъде комплициран завършек на спора на ползи ", съобщи тя. Това би бил в действителност тежък удар, тъй като 79% от приходите на Гугъл са от реклама, а дори единствено съответните две направлебия носят милиарди.
 AI търсачките подвигат 10 пъти разноските на Гугъл и MS
AI търсачките подвигат 10 пъти разноските на Гугъл и MS

Авантюрата с изкуствения разсъдък не е евтина, само че поради нея уеб търсенето още веднъж е забавна тематика

Европейска комисия ще следи и по какъв начин компанията ще извърши прехода към по-малко събиране на информация за онлайн потребителите в Chrome и Android.

От друга страна : Очаквано, Гугъл не одобряват позицията на Брюксел. Според вицепрезидента на компанията Дан Тейлър следствието на Европейска комисия е съсредоточено в " доста стеснен аспект " от бизнеса им и ще защитят ползите си в хода на процедурата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР