Част от водата за язорвир Студена, снабдяващ с вода Перник

...
Част от водата за язорвир Студена, снабдяващ с вода Перник
Коментари Харесай

Екоминистерството: Вода от язовир Студена е отклонявана за Радомир

Част от водата за язорвир " Студена ", снабдяващ с вода Перник и региона, е била отклонявана за потребностите на Радомир. Това е ставало и по време на водния режим в града и близките села, оповестява Министерството на околната среда и водите.

В петък по заповед на министър Нено Димов е била осъществена изключителна инспекция на язовира, която е открила редица нарушавания. До инспекцията се е стигнало поради изразените от регионалния шеф на Перник Ирена Соколова, че питейната вода нелегално се отклонява.

При осъществения оглед на водоизточник " Врелото " - един от водоизточниците, захранващи язовир " Студена ", е открито, че водата постъпва във водовземна шахта, като дребна част от нея се води към язовир " Студена ". От шахтата чрез тръба водата отива в помпена станция " Крапец " и водоснабдява град Радомир.

От министерството показват, че такова подаване на вода към град Радомир е разрешена само в изискванията на спешна обстановка. Това изискване е било поставяно постоянно от Министерство на околната среда и водите към ВиК-Перник във всички графици от 2003 година до момента.

В момента помпената станция за водоснабдяване на град Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир " Студена ". Работата на тази станция е била прекратена едвам в четвъртък, а Перник и околни села са на воден режим от 18 ноември. Това значи, че водата е била отклонявана и по време на водния режим.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР