Част от възрастните хора с увреждания не могат да се

...
Част от възрастните хора с увреждания не могат да се
Коментари Харесай

Казус: Незрящ на 65 г. не може да пазарува, асистентът му е само на 45 г.

Част от възрастните хора с увреждания не могат да се възползват от "зелените коридори " и да пазарят безвредно, за това алармира незрящ мъж от Варна. Той посещава питателните магазини благодарение на обществен помощник. Тя обаче не е била позволена, предава Българска национална телевизия.

Ради Радев е изцяло незрящ. Всеки ден му оказва помощ обществен помощник - съпровожда го до здравни заведения и разнообразни институции, оказва помощ му за заплащането на битовите сметки и в извършването на покупки.

Проблемът обаче е, че дамата - обществен помощник, е на 45 години. Така тя не е позволена дружно с Ради в магазина, с цел да му помогне в извършването на покупки.

Около 09:00ч. сутринта Ради Радев и неговият обществен помощник отиват в близкия хранителен магазин. Охраната обаче не ги позволява да влязат.

"Няма да стане, вика, вашата работа. Викам, за какво? Момичето вика е под 65. Е крещя - хубаво, аз по какъв начин ще пазарувам, изясни ми? Ама, господине, нас глобяват поради вас. Където и да отидеш, няма да ви пуснат двамата! ", споделя Ради.

За да бъде решен казусът, от магазина посъветвали възрастния мъж да се свърже с Регионалната здравна ревизия.

"Да ви дадат някакъв документ, че позволяват да влизате, сиреч да се застраховате. Отиде момичето, още като го видяха на вратата, викат този случай не е за нас. Отивайте във вашия патронаж ", добавя мъжът.

От обществения патронаж оферират на Ради да направи лист с нужните артикули и придружителят самичък да пазари. Незрящият мъж обаче не е склонен, защото е на специфичен хранителен режим поради съпътстващи болести и желае да участва на извършването на покупки.

"Днес по този начин, на следващия ден не е, те с тези коридори, с тези часове, възрастните хора напълно се шашардисаха, напълно не знаят какво да вършат ", споделя още незрящият човек.

Според Ради Радев, казусът може да бъде решен, в случай че се разреши на обществените служащи, които съпровождат хората с увреждания, да имат достъп до хранителите магазини, даже и по време на зелените коридори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР