Част от услугите на Microsoft претърпяха сривове в резултат на

...
Част от услугите на Microsoft претърпяха сривове в резултат на
Коментари Харесай

Microsoft призна за успешна хакерска атака срещу услугите ѝ


Част от услугите на Microsoft претърпяха сривове вследствие на хакерска офанзива
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакери от неидентифицирана група предизвикаха проблеми с работата на облачните услуги на Microsoft. След известно мълчаниe за инзидента, компанията удостовери, че е станала жертва на DoS офанзива.

По-рано този месец имаше редица огромни разстройства в офис пакета на Microsoft, в това число електронната поща Outlook и приложението за шерване на файлове OneDrive, както и в платформата за облачни калкулации. Компанията резервира безмълвие по въпроса, макар че група хактивисти поеха отговорност за разпределените DoS офанзиви, довели до спиране на услугите.
още по темата
Едва в този момент компанията призна, че точно DDoS офанзивите са предизвикали разстройствата в работата на нейните приложения, без да разкрива детайлности за случая и за това какъв брой клиенти са били наранени или какъв брой обширна е била неговата география.

Говорител на компанията удостовери, че група, наричаща себе си Anonymous Sudana, стои зад офанзивите и поема отговорност за случая. Microsoft обаче употребява термина Storm-1359 за обозначаване на нападателите, за които към момента не е открито в кои групи членуват.

Изявлението на компанията, оповестено в отговор на питане на AP News, демонстрира, че хакерите са употребявали наета облачна инфраструктура и виртуални частни мрежи, с цел да нападат сървъри на Microsoft от по този начин наречените “зомби компютърни ботнети ” по целия свят.

Съобщения за съществени спирания в офис пакета Microsoft 365 се появиха на 5 юни. В тракера Downdetector бяха регистрирани 18 000 отчета за спирания и проблеми в Microsoft 365. На този ден Microsoft разгласи в Twitter, че спиранията са засегнали Outlook, Microsoft Teams, SharePoint и OneDrive за бизнеса.

Хакерските офанзиви продължиха през цялата седмица. На 8 юни BleepingComputer заяви, че облачният файлов хостинг на OneDrive е станал недосегаем за консуматори по целия свят. А на 9 юни Microsoft удостовери, че спирането е засегнало платформата за облачни калкулации Azure. Компанията твърди, че офанзивата не е засегнала приложението OneDrive за PC.

В същото време Microsoft съобщи, че няма доказателства данните на клиенти на нейните услуги да са били хакнати или компрометирани вследствие на хакерските офанзиви.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР