Част от церемонията по откриването на килима от рози пред

...
Част от церемонията по откриването на килима от рози пред
Коментари Харесай

Килим от рози... почти като в Брюксел

Част от церемонията по откриването на килима от рози пред НДК в понеделник

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Сапунени мехури, самун и рози

Културната стратегия за председателството на България на Съвета на Европейски Съюз провокира вълна от неодобрение и подозрения
18 дек 2017
Майсторите и маргаритките

Скритите сантиментални кътчета в София на няколко фенове градинари
1 авг 2014 НДК постла своя килим от рози, който разпръсна пролетно уханно въодушевление – през първия ден. На втория ден розите към този момент очевидно започнаха да вехнат, само че така и така на плана са му дадени три дни и близо 39 000 лева Килимът от рози, част от културната стратегия за европредседателството, престоя пред НДК по-малко от три денонощия – от понеделник до сряда, и бе разрушен. Не е ясно какъв брой жители са съумели да се насладят на българската версия на цветния килим в Брюксел, само че към този момент е късно.

Всъщност, значително концепцията, заложена в обосновката на плана, че килимът би трябвало да кореспондира с прословутия брюкселски пъстър килим, прави нещата да наподобяват изключително комични. А упоритостта с това събитие да се експонира българската роза като народен знак някак се спъва във обстоятелството, че с изключение на бързо вехнещи, розите не са и напълно български, а най-вече вносни.

Проектът се назовава " Жив килим от български рози под звуците на Балканите " и е един от утвърдените, за които е планувано финансиране от Национален фонд " Култура " (НФК) към Министерството на културата, с цел да показват страната ни по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Общо 485 плана аплайваха в тази камания за финансиране до 100 хиляди лв., утвърдени бяха 53. А планът за килим от рози бе един от многото, които още при представянето му провокираха мощен песимизъм в обществените мрежи. И той ненапълно се оказа оневинен.

Печелившият план и другите два

НФК разгласи резултатите от състезанието през декември предходната година и разпредели 1.6 млн. лева за съпътстващи председателството културни планове. В тази сума доста създатели видяха късмет за изява и облага, в това число и компанията Едноличен търговец " МУЛТФИЛМ – ГЕОРГИ ДИМИТРОВ " , която е предложила килима от български рози. Всъщност, сдружението е взело участие в състезанието с общо три оферти, само че първите две - " Нощта против Еньовден " и " Цветовете на Европа " - са отхвърлени поради несъразмерни разходи, а третият е признат, като бюджетът му е скъсен на половина.

Проектът " Нощта против Еньовден " предлага особено построена апаратура пред НДК, представляваща фон на планина с естествени цветя и билки в унисон с общоевропейските обичаи на празника. Допълнително е планувано " вечерно събитие с музикален театър и етно музика, модерна хореография на обичайни танци и присъединяване на клуба по художествена гимнастика " Левски ". Идеята е отхвърлена с претекста, че условието за комплицирана апаратура пред НДК е ненужно, а бюджетът е повишен.

Другото предложение - планът " Цветовете на Европа " , предвиждаше отбелязване на " Деня на Европа " с " обилен танцов вечерен театър ", озаглавен " Евро денс " - " самобитно танцово съревнование, в навечерието на празника на 9-и май, в който по виртуозен метод се показва букет от богатите танцови обичаи на европейския континент ". Проектът не е утвърден поради повишен бюджет, " неприемливи разноски за дарове и телефони " и тъй като не са оправдани упоритостите по този метод да символизира Деня на Европа.

Все отново компанията печели с третия план за " живия " килим. По план той е трябвало да се конфигурира пред Народния спектакъл, само че мястото е преместено пред НДК, тъй като по този начин съгласно оценителите ще се направи образната връзка със седалището на председателството и планът да бъде забелязан от повече делегати и надлежно - отразен от непознатите медии.

В мотивацията на плана е записано: " Оригинален план, представящ един от знаците на страната ни - българската роза. Идеята да се експонира българска версия на фамозния пъстър килим в Брюксел по ексцентричен метод показва София като " столица " на Европа по време на Председателството и ще предизвика интерес. Заслужава възторженостти концепцията килимът да изобразява типично български претекст, кореспондиращ с логото на Председателството. Проектът има капацитет за отразяване освен от българските, само че и от упълномощените задгранични публицисти и ще се трансформира в събитие, което ще способства за имиджа на страната ни. Проектът има отношение към развиването на туристическия капацитет на България и промотира български експортен артикул. " Сумата, която е препоръчана от компанията при кандидатстването - 67 266 лева, е свалена на 38 700 лева

На въпрос по какъв начин по този начин планът е осъществен при двойно понижен бюджет, от компанията дават отговор, че е станало допустимо, тъй като първичният проект бил да се направи двойно по-голям килим.

" Събитието е замислено като празник на един от най-популярните български знаци – българската роза и нейната символика, предвестител на пролетта, посредством впечатляваща и без казус у нас мобилна апаратура от рози – уханен килим, който няколко дни ще се обновява и безусловно ще трансформира центъра на София, изненадвайки прелестно софиянци и гостите на града ", написа още в описанието на плана.

Реакции в обществените мрежи

Уви, килимът като че не провокира планувания резултат. Нито усили напора от гости на градинката пред НДК, нито беше отразен в непознатите медии, а измежду българската аудитория настоенията надалеч не са на възхита, а на песимизъм и елементарни сметки.

На всеки две години върху централния площад на Брюксел, който е в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание, се реди хубав пъстър килим от бегонии с повърхност от близо 2000 кв. м.

[Reuters] Килимът в Брюксел и килимът в София

Прословутият пъстър килим в Брюксел, който се построява на всеки две години в историческия център на града - готическия Гранд плас, е върху повърхност от към и над 1800 кв. м. (75метра на 24 метра). За първи път е изработен през 1971 година, състои се най-вече от бегонии (бегония тубероза грандифлора) и, съгласно данните в медиите, в него се употребяват сред 500 000 и един милион цвята. Белгия е най-големият производител и експортьор на бегонии в света (60 млн. грудки годишно). Реденето лишава часове наред, само че по-същественото е, че то се прави най-вече от доброволци от цяла Белгия – всяка година повече от 100 градинари редят този величествен пъстър пъзел върху авансово готови чимове от пръст, от време на време реденето лишава по 8-10 часа. Дизайнът се прави авансово и всякога има друга тематика.

Работата по килима стартира точно с дизайна нормално година по-рано. Цветята се редят задоволително близо, с цел да не могат да се разпилян от вятъра, само че в същото време да си основат собствен личен микроклимат. Килимът престоява четири дни в средата на август и се съпровожда от джаз концерти, светлинно шоу и други Всеки път води до огромен приток на туристи.
По данни от медиите през 2017 година, когато тематиката е белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, бюджетът на килима е бил 150,000 евро. Парите са обезпечени от общинските управляващи и от Белгийското председателство.

Според оскъдните данни за цветния килим пред НДК в чест на българското европредседателство, неговите параметри са – употребявани 14 000 рози върху повърхност от 70 кв.м. (7х10 м), 39 000 лева (19 500 евро) бюджет.

По тези сметки, към 80 евро коства квадратен метър пъстър килим в Брюксел, а 278,5 евро е квадрат розов килим пред НДК. Сравнението не е напълно правилно, тъй като от данните в медиите не излиза наяве какво тъкмо е калкулирано в брюкселския килим, а пък в сметката за българския, както се оказва, влизат един куп други действия. Но финансовата цена на мероприятието, в действителност не е първостепенна. Далеч по-сериозен е въпросът за неговата естетическа и културна стойност, отвън опита за смехотворно сходство на брюкселското събитие.

" Капитал " изпрати заявление за достъп до социална информация до Министерството на културата с въпрос по какъв начин са разпределени средствата по плана и какво обръщение се цели с него. От министерството се отзоваха стремително бързо с отговор от едно изречение – че ще отговорят на въпросите ни единствено в случай че им пратим заявката на книжен притежател , а не по електронен път. Това ограничаване е в директно нарушаване на Закона за достъп до социална информация,където се споделя: " Органите са длъжни да се съобразят с желаната форма за даване на достъп до социална информация, с изключение на в специфични случаи " (чл.27, алинея 1) . Това опонира и на сякаш декларираната воля на държавното управление да се работи интензивно за създаване на електронно ръководство.

Колко коства един килим от рози? В цветарски магазин една роза коства 4 лева (внос)
Търговците настояват, че цената на борсата за една численост е 2,70лв.
При огромни поръчки тя може да бъде свалена минимум до 2 лева
Потърсихме контакт с компанията на телефона, посочен на уеб страницата Infobel. Човекът, който подвигна, не пожела да се показа. Той показа с нас единствено към този момент известната обществена информация – розите, употребявани в инсталацията, са общо 14 000, а размерът на площта е 10 на 7 метра. Нещо повече – разноските се оказали по-големи от плануваните и компанията, която до последния миг е работила по организацията, ще уточни това в доклада си до Министерството на културата. Другояче казано – сметката ще набъбне.

Поискахме да научим какъв вид са розите, употребявани за килима, с цел да създадем лична калкулация, само че още веднъж ударихме на камък. Използвани били разнообразни сортове, сподели индивидът без да конкретизира, само че загатна, че били както български, по този начин и импортирани от други страни. Според търговци на цветя, с които " Капитал " беседва, в действителност цветните тържища оферират главно вносни рози, българската продукция е доста малко. Парадоксът е, че в обосновката на плана се акцентира, че неговата съществена цел е да промотира българската роза, само че това е маслодайната роза, която не взе участие в композицията.

Човекът от компанията обаче настоя да посочи, че средствата по плана не са отишли единствено за закупуването на цветя, а и за доста други съпътстващи разноски - за възнаграждения на консултанти, уредници, озеленители, за детския хор и ръководителите му, за озвучение, превоз и защита.

Остава без отговор значителният въпрос за какво все още не може да се получи свободно обществена информация за структурата на разноските по тази демонстрация по пера – какъв брой за рози, какъв брой за защита, за хора и диригента, за уредниците и консултантите, които в действителност са действителните доходи на компанията. Става въпрос за обществени средства, само че тези средства вероятно ще станат известни, когато компанията изпрати доклада си, а Министерството на културата го прегледа, утвърди и така нататък Тогава към този момент ползата към тази демонстрация и действителната ѝ стойност – финансова и културна – от дълго време ще е заглушен. И може би това изяснява рефлекса на управляващите да желаят заявление за достъп до социална информация на книжен притежател и да проточват в допълнение процеса.

А планът за килим - шевица от български рози под звуците на детски хор, е единствено една скромна и дребна нишка, представляваща разход в културната стратегия от 53 плана, струващи ни 4 млн. лева за събитията, проведени в страната, и 2.4 млн. лева.- за реклама на България в чужбина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР