Част от средствата от Европейския съюз за проекти в България

...
Част от средствата от Европейския съюз за проекти в България
Коментари Харесай

Европейски медиен център призова ЕС да следи как се дават еврофондове за медии в България

Част от средствата от Европейския съюз за планове в България се раздават само на медии, които са другарски настроени към властта. Това би трябвало да се приключи. Българското държавно управление би трябвало да разпределя фондове равнопоставено за всички медии, в това число за тези, които го подлагат на критика. В същото време призоваваме Европейски Съюз интензивно да следи по какъв начин се изразходват средствата на европейските данъкоплатци в България. "

Това е една от рекомендациите, които насочи през днешния ден Европейският център за независимост на медиите (ECPMF), основан в Лайпциг. Поводът е проведен в Брюксел експертен диалог за положението на свободата на медиите в България, се споделя в формалното известие.

Друга от рекомендациите е държавното управление да подкрепя плурализма и разнообразието на медийния пазар, тъй като " в България той може да се характеризира като съвсем монополизиран ".

Независимите публицисти в България са застрашени, декларират още от ECPMF. " Призоваваме държавното управление да схване доста съществено въпроса за сигурността им. Трябва да се ползва съответното законодателство и да има изчерпателни и ефикасни следствия на закононарушенията против публицисти. "

В известието от Брюксел се разяснява още, че както България си е сложила за приоритет на председателството на Съвета на Европейски Съюз да бъде образец при подготовката на страните от Западните Балкани за еврочленство, по този начин и би трябвало да ползва тази си упоритост по отношение на личната медийна независимост и политика към медиите.

Центърът сплотява журналистически асоциации, издателск икъщи, университетски институции, профсъюзи и експерти по права на медиите, с цел да реализира използването в Европа на Европейската харта за свободата на пресата. С мрежа и поддръжници в 16 страни, CPMF е подкрепян от Европейската комисия, Медийната фондация на Sparkasse Leipzig, държавното управление на немската провинция Саксония и общината на Лайпциг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР