Част от средствата – 76.2 млн. лв., за изграждането на

...
Част от средствата – 76.2 млн. лв., за изграждането на
Коментари Харесай

Министър Пулев присъства на церемонията по откриването на интерконектора за газовата връзка между България и Гърция

Част от средствата – 76.2 млн. лева, за построяването на интерконектора, са предоставени по линия на ОПИК

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев участва на формалното разкриване на интерконектора за газовата връзка сред България и Гърция, на което хазаин бе президентът Румен Радев. Събитието се организира в Националния замък на културата.

На събитието участваха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните шефове на „ Ай Си Джи Би “ АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

В сряда, 28 септември 2022 година, интерконекторът получи Акт 16 и от през днешния ден e въведен в употреба.

Припомняме, че на 21.12.2018 година Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност ” 2014-2020 /ОПИК/ и компанията „ Ай Си Джи Би “ АД подписаха контракт за даване на безплатна финансова помощ за план „ Изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България “, като отпуснатите безплатни средства по ОПИК са в размер на 76.2 млн. лева, а общата стойност на плана е в размер на 559.2 млн. лева Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ е Управляващият орган на ОПИК и е с профилираната администрация на Министерството на нововъведенията и растежа.

С реализацията му е обезпечено построяването на инфраструктура за транспорт на природен газ от Южния газов кулоар и се обезпечава сигурността на доставките на газ за България посредством повишение на директния потенциал към страните от Югоизточна Европа. По този метод се обезпечава диверсификация на внасяния газ посредством спомагателни източници за доставка от Каспийския район, Близкия изток и Източното Средиземноморие. Чрез контракта се извършват и главните стратегически цели на българската енергийна политика – гарантиране на енергийната сигурност, диверсификация на източниците и трасетата, енергийна успеваемост, либерализиран енергиен пазар и отбрана правата на потребителите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР