Част от партиите в Народното събрание излязоха с позиции по

...
Част от партиите в Народното събрание излязоха с позиции по
Коментари Харесай

Казусът с Пловдивския панаир: Предлагат да стане паметник на културата

Част от партиите в Народното събрание излязоха с позиции във връзка проблема с Пловдивския панаир. Бяха насочни и апели той да бъде разгласен за монумент на културата.

От Българска социалистическа партия сме изрично срещу Пловдивският панаир да бъде частна благосъстоятелност. Това съобщи депутатът Иван Петков на брифинг в Народното събрание.

Според него панаирът е национално благосъстояние и по тази причина от трибуната на Народното събрание преди месец са алармирали обществеността, че общинските съветници на ГЕРБ са подготвени да го продадат. 

Още преди три месеца градската организация на Българска социалистическа партия в Пловдив със свое решение, което беше изпратено до общинските съветници и медиите, сме се разграничили от хората, които влязоха в Общинския съвет от листата на „ Българска социалистическа партия за България “, уточни Петков.

По думите му това са лица, „ напълно следени от Георги Гергов “.

Той разяснява, че във Върна под диктовката на кмета Иван Портних съветниците на ГЕРБ са дали своят вот да се върнат акциите на господин Гергов, а в този случай съветниците на Българска социалистическа партия са били срещу. 

" За това решение госпожа Нинова като вицепремиер изпрати писмо към регионалния шеф да се направи всичко допустимо, с цел да бъде спряна тази договорка ", сподели депутатът.

Той посочи, че е било заведено и дело. Петков добави, че са създали всичко допустимо да бъде сигнализирана и прокуратурата и уточни, че към този момент дълги месеци оттова няма никакъв отговор, а още преди две години основният прокурор е декларирал, че ще направи инспекция.

" Това, което ние от Българска социалистическа партия ще създадем, е по всевъзможен метод да запазим националния интерес ", добави Петков.

От „ Демократична България “ (ДБ) смятат, че

Министерството на културата може да вземе отношение по проблема с Международен панаир – Пловдив.

Депутатът Йордан Иванов разгласи на брифинг в Народното събрание, че дружно с ръководителя на парламентарната група на Демократична България – Христо Иванов са подали писмо до министъра на културата , с което упорстват министерството да предприеме дейности да разгласи Международен панаир-Пловдив за „ монумент на културата - колективен от локално значение “.

„ Това е практическо деяние, което ще загради опцията за срутване на палатите за започване на огромно строителство на 350 дка съвсем централна градска част, директно до реката “, сподели Йордан Иванов.

Той твърди, че страната, в лицето на централната власт, има прийом да резервира Международен панаир. Йордан Иванов сподели още, че ще има среща с министъра на културата Велислав Минеков.  

Председателят на групата на Демократична България в Общинския съвет в Пловдив Веселина Александрова описа, че над 50% от Международния панаир-Пловдив се планува да бъде за Георги Гергов. Тя твърди, че той преглежда Панаир като строителна площадка.

От Демократична България виждат взаимоотношение сред ГЕРБ и Георги Гергов. Посочиха, че предприемачът е почетен консул на Русия в Пловдив у нас. 

Липса на кворум попречи да се организира изключителна сесия на Общинския съвет в Пловдив за бъдещето на Международен панаир-Пловдив на 3 януари.

На съвещанието бе планувано да се преразгледа решението по какъв начин да гласоподава представителят на община Пловдив на идното Общо заседание на акционерите на сдружението " Пълдин Туринвест ", планувано за 9 януари.

Основна точка е увеличение на капитала на сдружението посредством апортирането в него на притежаваните от община Варна 29 на 100 от Панаира.

След прехвърлянето се чака делът на предприемача Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79,36 %, а община Пловдив да стопи своите 25 % присъединяване на 20,64 на 100.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР