Част от най-големите банки в страната спират да приемат депозити

...
Част от най-големите банки в страната спират да приемат депозити
Коментари Харесай

Част от най-големите банки в страната с големи промени

 Част от най-големите банки в страната стопират да одобряват депозити на жители. Освен това вкарват и такса в размер на 0,7% за предпазване на пари на жители в размер над 400 хиляди лева по разплащателни и спестовни сметки.  След като Бaнкa ДCK и Уникpeдит Бyлбaнк оповестиха, че няма да откриват нови депозити на жители, към тях се причисли и Пощенска банка, предава " Труд ".

От 2 юни лихвите по съществуващите до момента срочни депозити и разплащателни сметки на жители в Пощенска банка са нулеви. А от 3 август 2021 година банката ще прекрати предлагането на общоприети срочни депозити на жители - както в офисите си, по този начин и онлайн.

От 31 юли Пощенска бака вкарва и месечна такса за предпазване на суми над 400 хиляди лева по разплащателни и спестовни сметки на жители. 

Таксата е в размер на 0,7% на годишна база върху превишението на наличните за всеки ден пари на един клиент над прага от 400 хиляди лева. 

При изчисляването на наличните пари на всеки клиент ще се взимат поради средствата във всички спестовни и разплащателни сметки, само че не и парите по съществуващите депозити. Няма да се заплаща такса за парите по детски сметки.

Уникpeдит Бyлбaнк приключва предлагането на общоприети срочни депозити на жители още от 7 юли 2021 г. 

Това се отнася както за офисите на банката, по този начин и за онлайн каналите за предложение на услуги на клиенти. 

Също от 7 юли Уникpeдит Бyлбaнк вкарва и такса за предпазване на пари на жители. Таксата ще бъде със същия размер като тази на Пощенска банка - 0,7% на годишна база за превишението над 400 хиляди лева по разплащателни и спестовни сметки на жители. 

Ако средствата са в друга валута за установяване на размера на таксата ще се взима поради тяхната левова стойност.  Такса няма да се заплаща за пари по сметки с благотворителна цел.

Началото на смяната във връзка с спестяванията на семействата беше обещано още при започване на годината от Бaнкa ДCK, която спря откриването на депозити на жители. 

На уеб страницата на банката е посочено, че това е краткотрайно, само че докога ще продължи никой не може да каже, тъй като зависи от пазара и желанието на хората и компаниите да икономисват. 

Бaнкa ДCK първа вкара още от 1 април такса от 0,7% на годишна база за за всеки ден, в който общото на ден салдо по всички сметки на един жител надвишава 400 хиляди лева В размера на наличните пари не влизат сумите по към този момент откритите депозити.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР