Част от концерта на Софийския свещенически хор с диригент отец

...
Част от концерта на Софийския свещенически хор с диригент отец
Коментари Харесай

Силата на музиката: Песнопения на Софийския свещеничски хор звучаха по радио ВВС

Част от концерта на Софийския духовнически хор с диригент отец Кирил Попов прозвучаха в ефира на радио " BBC 3 " и други радиостанции по света. Песнопенията на българските духовници бяха излъчени в нощта след Благовещение, когато за католическия свят стартира Страстната седмица и са част от концерт на хора, записан на 15 март в столичния храм " Св. София " с благословението на негово светейшество българският патриарх Неофит. Той е проведен взаимно от Софийската света митрополия и Българското национално радио. С част от духовниците, чиито песнопения звучаха в международния ефир на BBC 3 се срещнаха Тереза Ставрева и Борис Сотиров.

Нощта на Благовещение - празникът, който сплотява всички християни по света, тази година носи богатствата новина за Софийския духовнически хор, че техните гласове ще закрият празничната стратегия на една от най-големите международни радиостанции - BBC. Признание, с което малко професионални музиканти могат да се похвалят.

иконом Кирил Попов, диригент на Софийски духовнически хор: " Получих информация още преди излъчването, че BBC откакто са чули нашия запис от концерта незабавно са показали интерес и за наша наслада половин час от този концерт се излъчи. Това беше доста удивително. "
Българските духовници подреждат имената си паралелно до тези на музикантите от Немският симфоничен оркестър " Берлин " и Холандският кралски Концертгебау оркестър, които също са част от празничната стратегия на BBC 3.

митрополитски протодякон Иван Петров: " Православието освен посредством молебствия, а и посредством пеене слави Бога. Смятам, че поради това сме стигнали до сърцата и на други вярващи, които са поискали точно през тази седмица, която за тях е най-свята, да чуят нашия духовнически хор. Песнопенията, които прозвучаха посредством нас бяха разнородни, бяха както радостни, по този начин и такива, които се изпяват поради страданията на нашия Господ Исус Христос и някой, които дори ни припомнят, че сме в особено време, в което би трябвало молитвено да подхождаме. "
Приемат признанието със примирение, тъй като по този начин ги е научила вярата. Това за тях е доказателство за усърдната им работа.

иконом Кирил Попов, диригент на Софийски духовнически хор: " Ролята ни не е единствено да благовестим в храма, а да има проповде, посредством песнопения и отвън храма ние по този начин казваме; " Пеейки служи, служейки пей ". Това за нас беше една проповед и отвън храма и то в доста страни от света. "
Софийският духовнически хор съществува от 1947 година 11 години негов диригент е негово светейшество българският патриарх Неофит, когато през 1986 година поверява диригентската палка точно на иконом Кирил Попов, който от този момент е отпред на хора.

иконом Кирил Попов, диригент на Софийски духовнически хор: " Всички ние изпитваме удовлетворение, когато се събираме на подготовки и когато желаеме да дарим хората с духовна наслада, посредством нашите осъществявания. В репертоара ни са включени песнопения от нашата църковно певческа традиция, както и хорови произведения от български и съветски създатели. "
Единодушни са, че музиката умее да сплотява. Вярват, че с помощта на нея могат да прескочат на пръв взор непреодолими граници, че за нея няма религиозна или каквато и да е друга принадлежност, че звучи еднообразно на всички езици, а задачата ѝ е една - да ни направи по-добри.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР