Част от картините в изложба, която представя непознати творби на

...
Част от картините в изложба, която представя непознати творби на
Коментари Харесай

Собственици на столична галерия сезират прокуратурата заради фалшиви картини

Част от картините в галерия, която показва непознати произведения на огромни български художници, се оказаха имитации и копия. Собственикът на сбирката Николай Неделчев и екипът на галерията оповестиха, че са жертва на машинация и ще сезират прокуратурата.


Преди срещата с сякаш „ непознатия “ Сирак Скитник, по-добре да си напомним познатите му шедьоври. Тези нагоре са от изложбата по случай 130 години от рождението на огромния художник. Шест години след значимото културно събитие, друго произведение и в друга изложба стана мотив необятната общност да си спомни за Сирак Скитник. Непознатото творчество с неговия автограф се оказа копие на корица на английско издание.

Сред стоте картини в изложбата в изложба „ Структура “ бяха открити и други със подозрителен генезис. В писмо до медиите екипът на галерията и колекционерът Николай Неделчев се извиниха на несъзнателно подведените..


Ако измамата се потвърди, участниците в нея могат да бъдат осъдени и с отнемане от независимост. Но размитите критерии и отговорности размиват и виновността, считат юристите. В случая тя се поделя сред основателя на фалшификата, продавача и оценителя.
Васил Георгиев, правист: Има творби, които просто са копирани и са на други създатели. В този случай галерията би могла да дава отговор по отношение на създателя за проявление на негово произведение обществено, без негово позволение. Законът на процедура не не разрешава или не основава тежки наказания, когато нещо такова бъде направено без цел да се набави имотна полза.
Така след обществения скандал остава въпроса:същестува ли пазар на имитации и подправени документи в България и по какъв начин ще бъде решен този проблем?

 Нова галерия показва произведения от българския модернизъм Нова галерия показва произведения от българския модернизъм
В изложба "Структура " беше открита изложбата "Модернизъм и авангард. Българската вероятност ". Тя показва съвсем 100 незнайни произведения на български а...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР