Част от инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ),

...
Част от инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ),
Коментари Харесай

Тежък обстрел близо до АЕЦ Запорожие. Ядрените инспектори на ООН остават в централата

Част от инспекторите от Международната организация за атомна сила (МААЕ), които дойдоха в четвъртък в украинската АЕЦ " Запорожие " , ще останат още няколко дни в централата. Това заяви генералният шеф на организацията Рафаел Гроси .

Новината идва на фона на известия за продължаващ тежък обстрел в региона на АЕЦ-а.

" Нека светът да знае, че МААЕ остава в Запорожие ", сподели Рафаел Гроси след визитата си в централата.

" Очевидно е, че са нанесени физически провали на територията на централата, и то няколко пъти. Случайно или преднамерено? Не разполагаме с всичко належащо, с цел да преценим. Но това са обстоятелствата! И не може да продължава по този начин! ", сподели още Гроси.

Според изказване на сдружението " Енерхоатом ", ръководещо АЕЦ-а, петима интернационалните инспектори са останали на територията на оборудването. Те са разположили своето съоръжение и " ще продължат да работят в централата " до събота.

По думите на Гроси обаче се чака специалистите да останат " до неделя или понеделник ".

Пристигането на интернационалния експертен екип се забави с няколко часа поради продължаващ обстрел в региона. Украински публични лица оповестиха за " непрекъснати минометни офанзиви " от страна на съветските сили, които са почнали рано сутринта в четвъртък и са поразили няколко цивилни здания. Местните управляващи в Запорожие също споделиха, че съветските войски са обстрелвали " авансово контрактувания маршрут на задачата на МААЕ от [град] Запорожие до Запорожката атомна електроцентрала. "

На собствен ред съветското министерство на защитата упрекна украинските сили в опит за завладяване на централата.

В в петък от английското военно разузнаване също оповестиха за натоварен артилерийски обстрел покрай АЕЦ-а. Той докара до насилственото прекъсване на един от реакторите на централата в четвъртък.

АЕЦ " Запорожие " е окупирана от съветските сили, само че продължава да се ръководи от украински инженери.

Украйна твърди, че Русия употребява оборудването като щит, с цел да съхранява оръжията си там и да подхваща офанзиви към него. Москва отхвърля обвиняванията и упреква Украйна, че неразумно обстрелва региона. И двете страни споделят, че се опасяват от евентуална нуклеарна злополука вследствие се на обстрела.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР