, част от индустриална Група ГЕОТЕХМИН, е сред 25-те нефинансови

...
, част от индустриална Група ГЕОТЕХМИН, е сред 25-те нефинансови
Коментари Харесай

„Елаците-Мед” АД е сред 25-те предприятия с най-висок принос за домакинските бюджети

, част от индустриална Група ГЕОТЕХМИН, е измежду 25-те нефинансови предприятия с най-голям пряк принос за домакинските бюджети в България. Разходите за личен състав на компанията доближават 88,5 млн. лева за 2022 година
Компанията, която добива и преработва мед, развива активността си в 5 общини – Етрополе, Мирково, Златица, Чавдар и Челопеч. Над 83 % от всичките ѝ служащи са поданици на седем общини. Това заяви Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) въз основа на данни за приноса на „ Елаците-Мед “ за социално-икономическото развиване  .

 „ Елаците-Мед ” АД

За 23 години от приватизацията на предприятието е реализирано доста и компанията е сполучлив образец за цифрова промяна с новите технологии и нововъведения, които е внедрила. Те разрешават удължение на живота на рудника, който през днешния ден е значим и предвид на бъдещия Закон за сериозните първични материали в Европейски Съюз. Медодобивният комплекс е от дребното в Европейски Съюз, а задачите на съюза са до 2030 година да се добива 10% мед от нужните първични материали, при 3% все още.

„ Голяма част от фирмите в света залагат като приоритет постигането на оптималната успеваемост и облага. Това е за сметка на редуциране живота на рудника. Докато при нас философията е да се търси оптимален живот на сдружението. Приели сме метода за оптималната сигурност. Т.е. хората, които работят, да имат сигурност и вероятност за идващите 20 години, да имат приходи и да се подсигурява поминъка на района за дълъг интервал от време “, сподели Драгомир Драганов, изпълнителен шеф на „ Елаците-Мед ”.

Според настоящия концесионен контракт компанията може да добива медна руда до 2031 година Но екипът ѝ е създал план за удължение на концесията и работата на сдружението до 2041 година, който сега се съгласува с държавните институции.

„ С вложенията, които направихме през последните години, повишихме потенциала на цялото дружество и с добиването и оползотворяването на по-бедни руди, каквато е наклонността в международен мащаб, съумяваме да произведем същото количество меден концентрат “, каза инж. Стоил Димитров, шеф „ Производство “.

 „ Елаците-Мед ” АД

Компанията поставя систематични старания по запазване и възобновяване на околната среда. За 23 години от приватизацията досега е вложила 1,3 милиарда лева за вложения и разноски за запазване на околната среда. Сред осъществените планове в региона на околната среда са 3 пречиствателни станции. На територията на рудника работят 2 от тях - едната от които по новаторска технология на японската " ММТЕС ". Предвижда се построяването на четвърта, по немска технология.

Благодарение на вложенията в нови ел. багери и сонди, автосамосвали и спомагателно съоръжение, от 2019 година до момента на рудника са спестени над 3500 тона въглероден диоксид. Чрез съвременна система за ръководство на минното произвеждане се усъвършенства броя на автосамосвалите и се понижават престоите само че товарни разтоварни пунктове. Това, от своя страна, понижава нездравословните излъчвания и усъвършенства работата на заетия личен състав.

За реализиране на задачите на Зелената договорка управлението на компанията влага и във възобновими енергийни източници. През 2023 година е въведена в употреба фотоволтаична централа с мощ 1 MWp за произвеждане на електрическа сила за лично ползване на територията на Обогатителния комплекс в с. Мирково. Дружеството работи и над по-голям план за рандеман на чиста сила от фотоволтаици.

„ Елаците-Мед ” е направило техническа и биологична рекултивация на към 600 дка на освободени от активност руднични терени и на настоящото хвостохранилище „ Бенковски-2 “.

 „ Елаците-Мед ” АД

„ През 2011 година стартира процесът на възобновяване на нарушени терени или тъй наречените рекултивация. Участъците, на които не се прави активност, се залесяват с подобаващи култури, с цел да се върнат в оптимално непосредствен до естествения им тип “, посочи Александър Григоров, шеф „ Околна среда “ в компанията. Технологията е съобразена с най-хубавите практики в Европейски Съюз.

В сдружението работят над 2040 души - 1500 мъже и 550 дами. Въпреки, че става дума за тежка промишленост, броят на дамите не е дребен, което е значимо с оглед бъдещи европейски регламенти. Над 23% от работещите са с висше обучение, огромен % са тези със приблизително особено техническо обучение, следвани от тези с главно. Има и над 100 служащи, които учат задочно във ВУЗ и компанията подкрепя следването им.

От ИПИ изнесоха данни за приноса на " Елаците-Мед " към района на Етрополе и Средногорието, които демонстрират, че от 7150 работни места в седемте общини, 2042 са в „ Елаците-Мед ” АД или 26,6% от всички частни работни места. Средната брутна работна заплата в сдружението е 2649 лева, като за съпоставяне показаха тази в страната - 1761 лева За двете съществени специалности в екипа компанията изпреварва междинната работна заплата за страната със 104 % за машинните оператори и монтажистите с 60% за квалифицираните служащи. При техниците и приложните експерти работната заплата изпреварва междинната за страната в специалността с 42%.

 „ Елаците-Мед ” АД

Благодарение на направените концесионни заплащания към локалните управляващи, импортираните налози и даренията, „ Елаците-Мед “ основават над 36% от личните доходи на седемте общини. За община Етрополе – това е 67%, за община Мирково – 73%, за Чавдар – 45%, за Златица, Антон и Пирдоп е от порядъка на 14 – 16%, за община Челопеч – 8%.

След значимите цели на компанията са обезпечаване на дълготрайна употреба на минния комплекс и стабилно произвеждане, оптималното потребление на естествените запаси, намаляването на отпадъците, внедряване на новаторски планове, автоматизация и цифровизация на индустриалните процеси за успеваемост и по-добри условия за работа, развиване на човешките запаси и корпоративна обществена отговорност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР