Част от идеите в новия здравноосигурителен модел на министър Кирил

...
Част от идеите в новия здравноосигурителен модел на министър Кирил
Коментари Харесай

Здравен шеф с много важни новини за всички българи

Част от концепциите в новия здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев, които ще бъдат показани през днешния ден, към този момент се появиха в общественото пространство. Една от тях е НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравната вноска на обезпечените лица. Тя ще остане в размер на 8% от прихода на съответното лице.

При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер към момента е неразбираем. Предвижда се и значим аршин, при който, с цел да получи лиценз, частният здравен фонд ще би трябвало да набере над 1 млн. обезпечени лица.

Здравната каса заплаща ли за амбулаторно наблюдаване след слагане на пейсмейкър?

Няма да даваме повече пари за здраве. Възможността да избираме къде да даваме парите си, е в наш интерес. Ако не ни харесват изискванията на един фонд, можем да изберем другия. Това сподели ръководителят на Център за отбрана правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров в ефира на bTV.

Според здравния икономист от Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) – Аркади Шарков, концепцията на новия модел е да се сътвори конкурентна среда. По думите му конкуренцията смъква цените и покачва качеството, остава обаче въпросът по какъв начин ще бъде реализирана тази конкуренция.

Онкоболните заплащат ли за слагането на инжекция?

„ Според отчета на Европейска комисия за България, българинът доплаща най-вече от европейците от джоба си за опазване на здравето – за медикаменти само че освен. Този модел, който ни се предлага, е за богати народи. Българският народ не е от тези”, разяснява доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР