Част от бизнесите няма да преживеят пандемията. Ще има фалирали

...
Част от бизнесите няма да преживеят пандемията. Ще има фалирали
Коментари Харесай

Хората теглели повече кредити въпреки COVID-19

 Част от бизнесите няма да преживеят пандемията. Ще има банкрутирали компании, затворени заведения за хранене, което ще докара до растеж на неприятните заеми, само че чакам да е дребен. Това прогнозира в утринния блок на бТВ кредитният съветник Тихомир Тошев.

" Не чакахме такава втора вълна на разпространяване на COVID-19. Част от бизнесите са напълно затворени, което значи, че не могат да генерират доходи, а хората, заети с тях, не получават заплати. Тези 24 лв. дневно, няма да стигнат за обслужването на заемите им “, споделя специалистът.

Тошев цитира данни, съгласно които разсрочените заеми при първата коронавирус вълна са над 9 милиарда лв. - 7 милиарда лв. - на бизнеса и 2 милиарда на жителите.

Всички, които излязоха в неплатен отпуск или останаха без работа, подадоха молба и използваха оптималният период за разсрочване на отговорностите, бизнесът – също. Сега, когато тези хора са останали отново без приходи, евентуално ще удължат с три месеца кредитната почивка “, съобщи кредитният съветник.

Тошев уточни, че прогнозите на множеството икономисти са, че още от средата на идната година ще стартира бързо възобновяване и завършек на пандемията.

Наблюдава се феномен - растеж на новоизтеглените заеми. С 12 % повече са ипотечните заеми и с 5% потребителските, сподели той.

Според него това се дължи на обстоятелството, че в някои браншове на стопанската система пандемията освен, че не носи вреди, а регистрират растеж. Като такива Тошев уточни енергетиката, осведомителните технологии и фармацевтичния бизнес. 

" Хората, които изпаднат в затруднено състояние, никога да не търсят нови заеми, с цел да покриват старите, а да потърсят финансиращата ги институция и вид да се оправят с това обвързване “, поучава той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР