Част от бизнеса е в готовност за протест заради новия

...
Част от бизнеса е в готовност за протест заради новия
Коментари Харесай

Заради новия COVID план: Ресторантьори в готовност за протест

Част от бизнеса е в подготвеност за митинг поради новия Коронавирус проект на държавното управление, заяви . Ресторантьори, хотелиери и притежатели на магазини се оповестиха изрично срещу ново затваряне и обявиха, че предвидените помощи са незадоволителни.

Голяма част от бизнеса се притеснява от банкрут, в случай че се стигне до ново затваряне. Според Националния проект това е планувано в четвърти стадий, тоест  при напълнен потенциал на лечебните заведения над 80%. Тревогите на притежатели на магазини, хотели и заведения остават макар плануваните ограничения.

Затворените бизнеси ще могат да се възползват от всички Коронавирус помощи, които действаха досега като 60 на 40, „ Запази ме ”  и Програма „ Възстановяване. Предвидена е и нова мярка  – 20% безплатна помощ от междинните доходи на компанията през 2021 година Тя важи само  за микро-, дребни и междинни предприятия. От бизнеса обаче обявиха, че тези ограничения не са задоволителни, изключително поради енергийната рецесия.

Новият Коронавирус проект на държавното управление незабавно провокира бурни реакции от страна на бизнеса. Причините – изтощението от сметките за ток и страхът от ново затваряне. „ Ако ни затварят, първото, за което би трябвало да се погрижат, е за заплатите на личния състав, за наемите и за тока, с цел да можем да оцелеем. Ние друго не желаеме ”, съобщи Златко Златанов – притежател на хотел във Велинград.

Правителството предложи - старите ограничения не престават да работят и прибавят една нова. Затворените в четвръти стадий микро-, дребни и междинни предприятия могат да получат безплатно 20% от чистия си оборот за 2021 г.  Според Златко Златанов обаче ръководещите работят недообмислено.

„ Това или е насмешка, или е ужасно смешно. Как въобще са го измислили това? По-скоро не ми се коства като насмешка, а те просто нямат връзка с действителността. Как ще направиш от 20-21 % от оборота? Та ние на 21% бяхме в пандемия. Откъде този оборот? ”, разяснява той.

На същото мнение са и представители на нощните заведения в Пампорово, които към този момент бяха принудени да затворят поради растежа на заболеваемостта в Смолянска област. „ Ние през 2021 година не сме работили и не знам въз това на какъв оборот ще дадат помощи. В един капан сме и не знам по какъв начин ще излезем от него ”, счита Димитър Красногорски – притежател на заведение.

Подобна позиция пристигна и от представителите на магазини за нехранителни артикули. „ Доста огромна част от бизнеса изнемогва. Опасността от банкрути не е преставала да съществува, още повече, че слушайки за тези нови ограничения, откакто разбрахме, че са старите повторени, много хора ги е боязън отначало ”, разяснява Венци Николов – притежател на верига магазини.

От Министерството на стопанската система обясниха за какво се взима за база 2021 година. „ Досега референтния интервал е 2019 година, само че тогава ограниченията са били разнообразни. Тогава са се изчислявали референтните интервали за съответни месеци. Но този път мярката планува 100 % безплатна финансова помощ като дял от междинния чист доход на тези компании за цялата 2021 година Това е огромната разлика ”, съобщи зам.- министърът на стопанската система Димитър Данчев.

Парите за мярката към този момент са налични, увериха от Министерството на стопанската система и могат да стартират да се изплащат незабавно. От сектора обаче обявиха, че към този момент са в протестна подготвеност „ Този проект изобщо не трябваше да бъде признат, а  трябваше да бъде признато в този момент разширение на зеления документ ”, безапелационен е ръководителят на БАЗ Ричард Алибегов.

В същото време от Министерството на стопанската система стартират срещи с представители на сектора незабавно, с цел да чуят настояванията им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР