Част от българите няма да си позволят традиционното за празничната

...
Част от българите няма да си позволят традиционното за празничната
Коментари Харесай

С колко се оскъпява агнешкото от фермата до трапезата?

Част от българите няма да си разрешат обичайното за празничната софра за Великден и Гергьовден агнешко месо. Причината – цената му тази година е от 25 до 30 лв. за кг. От фермата излиза на двойно по-ниска цена, само че поради обработката и превоза се оскъпява, изясняват животновъдите. В фамилията на Теодора Миновска от великотърновското село Първомайци името Георги се предава от генерации. Фамилията ѝ всяка година чества Гергьовден тържествено като огромен празник.
Много тържествено постоянно сме го чествали, заран рано ставаме, всеки бърза да украси всички врати на двора с цветя. С неизменимото агнешко месо на трапезата, имали сме агнета, кози. Последните години го купуваме, тази година обаче цените в действителност са шокиращи, цените са невъзможни! Ние сме работещи хора у дома и отново ми се коства, че е огромна сума! Докато не се изплатят сметките за отопление и осветление…пак ще си създадем софра, само че без агнешко месо – ами друго, което е по-достъпно, на по-ниска цена..
Теодора Миновска, секретар на НЧ „ “Иван Вазов “

Цената на агнешкото от производител е сред 10 и 12 лв. за кг живо тегло. От фермата до комерсиалната мрежа обаче, тя се удвоява поради разноски по обработката и превозването му.
Големите търговци, като дойдат да купят от една огромна плантация, да натоварят примерно 200 агнета, те имат единствено в превоза „ фира “ на агнето сред кило и половина и две на численост. Транспортът си е настрана, шофьори- настрана, товарачи – настрана. Касапите са най – огромното перо, когато към този момент като влезе в кланницата, тези хора не работят без пари. И до крайния консуматор цената към този момент 100% е над 25 лв. до 30!
Красимир Кирилов, овцевъд

Според Теодора обаче по-важно от това, което ще сложим на трапезата, е да се помолим в църквата, да бъдем смирени и да зарадваме някого на празника.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР