Часовникът на Страшния съд ще бъде сверен днес. През 2023

...
Часовникът на Страшния съд ще бъде сверен днес. През 2023
Коментари Харесай

Часовникът на Страшния съд: Какво представлява и как работи

Часовникът на Страшния съд ще бъде сверен през днешния ден. През 2023 година той се приближи с още 10 секунди до среднощ – най-близо до световна злополука до момента - 90 секунди

Новото време на часовника ще бъде оповестено от Вашингтон в 17,00 часа. 

Какво в действителност значи това?  

Метафора за заплахите, пред които е изправено човечеството, часовникът се актуализира въз основа на усещанията за това какъв брой близо са хората до унищожаването на света - като среднощ символизира тази точка.  

Обратното преброяване е контрактувано от специалисти в Бюлетина на атомните учени. 

Миналата година часовникът се реалокира напред заради " възходящите рискове от войната в Украйна ". Това беше първият път, когато времето се промени от 2020 г. 

Експерти споделиха, че повишаването на нуклеарната опасност, политическото напрежение, изменението на климата и заболяванията са създали 2023 година „ време на невиждана заплаха “. 

Какво съставлява часовникът на Страшния съд и по какъв начин се настройва? 

Бюлетинът на атомните учени - основателите на часовника - първи стартираха самодейността в отговор на опасността от нуклеарна война през 40-те години на предишния век.  

След като Съединени американски щати хвърлиха атомни бомби над Хирошима и Нагасаки в края на Втората международна война, членовете на Бюлетин видяха нужда да оказват помощ на обществото да разбере мащаба на нуклеарната опасност за съществуването на човечеството.  

До ден сегашен съветът за просвета и сигурност, формиран от специалисти по нуклеарна сила и климат, настройва времето на часовника. Бордът прави това от 1973 година, когато поема ръководството от Юджийн Рабинович, деятел за разоръжаване. 

Часовникът се доближава или отдалечава от среднощ въз основа на това по какъв начин специалистите в борда, плюс университетските сътрудници и спонсорите на бюлетина - които включват 13 нобелови лауреати - разчитат заканите, пред които е изправен светът. 

Doomsday Clock set to change today: what is it and how does it work?

Sent via
— brian shaw phillips (@brynshwphilips)
Какво споделят учените?  

Актуализацията на часовника за 2023 година беше най-ужасната от основаването му. 

Обявявайки актуализацията, бордът сподели: „ Слабо завоалираните закани на Русия за потребление на нуклеарни оръжия припомнят на света, че ескалацията на спора по случайност, желание или неправилна оценка, е ужасяващ риск. Възможността спорът да излезе отвън нечий надзор остава висока ”. 

Учените споделиха, че войната е " нараснала риска от потребление на нуклеарни оръжия, повдигнала е спектъра от потребление на биологични и химически оръжия, взето е под внимание реакцията на света на изменението на климата и интернационалните старания за справяне с други световни проблеми ". 

Предупреждението на бюлетина продължава: „ Нахлуването и анексирането на украинска територия също са нарушили интернационалните правила по способи, които могат да насърчат другите да подхващат дейности, които заплашват стабилността ". 

" В това време на невиждана световна заплаха са нужни съгласувани дейности и всяка секунда е от голяма важност ", показват оттова. 

Историята на Часовника на Страшния съд 

Когато се задейства за първи път през 1947 година, часовникът е надъхан на седем минути до среднощ.  

Художникът Мартил Лангсдорф излезе с концепцията за часовника и сложи времето, което да символизира заплахите от нуклеарната борба, на корицата на бюлетина. 

Оттогава часовникът тиктакаше, до момента в който политическите, нуклеарните и климатичните промени продължаваха през годините, като специалистите променяха времето нагоре и надолу - най-много по-близо до среднощ и неговата метафора за цялостна злополука. 

Има обаче и по-успокояващи години. През 1995 година часовникът беше на 14 минути до среднощ, най-безопасното време в историята му.  

И имаше „ позитивни крачки “ през някои години, като Парижкото съглашение за климата. 

От 1998 година обаче стрелките на часовника са на по-малко от 10 минути до среднощ.  

През 2020 година учените реалокираха стрелките на часовника напред на 100 секунди до среднощ след експлоадирането на пандемията от COVID-19. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР