Часовникът на сградата Abraj Al Bait в Мека е най-внушителният

...
Часовникът на сградата Abraj Al Bait в Мека е най-внушителният
Коментари Харесай

Най-големият часовник в света

Часовникът на постройката Abraj Al Bait в Мека е най-внушителният часовник в света. Той мери времето от височина 530 метра. Кулата Абрадж ал Бейт в  Саудитска Арабия е същински великан - височината  е 601 метра, което  отрежда и трето място измежду най-високите здания в света сега. Общата разгъната повърхност е цели 1 500 000 м².

„ Абрадж ал-Бейт “ съставлява комплекс от свързани небостъргачи и други високи здания. Намира се в свещения за мюсюлманите град Мека, Саудитска Арабия. Разположен е в средата на най-святото място за исляма - до джамията „ Масджид ал Харам “, в чийто двор се намира Кааба (Черната скала) - основната реликва на исляма.

Небостъргачът, който в действителност е 5-звезден хотел, има 120 етажа и е приключен през 2012 година. Самият часовник се намира на височина 530 метра и е с диаметър на циферблата 43 метра (на височината към 12-етажна сграда) , което го трансформира в най-големия часовник в света. Минутната му стрелка е към 22 метра.

На върха на тази часовникова кула има надпис „ Аллах е най-велик! “. Хотелът може да подслони годишно към 100 000 души – дребна част от поклонниците, които годишно се стичат в Мека на поклонение.

Освен хотелската част, в комплекса са ситуирани и частни жилища, конферентен център за бизнес посетители, 4-етажен търговски център, паркинг за 800 автомобила и две площадки за вертолети.

Внушително, нали?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР