Часовникът на COVID бомбата спря да цъка, но ние не

...
Часовникът на COVID бомбата спря да цъка, но ние не
Коментари Харесай

Витанов: Часовникът на COVID бомбата спря да цъка

Часовникът на Коронавирус бомбата спря да цъка, само че ние не трябва да се отпускаме. Това написа във Фейсбук математикът Николай Витанов. Базовото репродуктивно число към този момент втори ден е под 1.3. Тази заран е 1.13. Той разясни, че от дълго време е предричал 100 000 дейни случаи. И подсети, че през днешния ден те към този момент са 99 724. Витанов акцентира, че здравната система е претрупана механически и кадрово.

" Малко спомагателен оптимизъм идва от картите. На картата на риска според проекта на Министерството на опазване на здравето виждаме леко стесняване на обсега на зоната от области на равнище 4. Това е краткотрайно, само че е глътка въздух. Същото е и ситуацията с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска според нашата методология остава напълно виолетова. Това демонстрира, че ситуацията ще продължава да е съществено и през тази седмица ", написа Витанов.

Той дава и информация за смъртните случаи:

- умряли в края на септември 2021 - 20882

- умряли до през днешния ден - 23999

- умряли октомври 2020 (за целия месец) - 441

- умряли за октомври 2021 - 3117

" Починалите до момента за октомври 2021 са 7.06 пъти повече в сравнение с умрелите за целия октомври 2020 ", написа Витанов.

Според Витанов главната причина за тези отрицателни резултати е солидната анти-ковид и анти-ваксърска акция.

" Моделите демонстрират известно намаляване на дифузното разпространяване. Ако това е по този начин, то приказките за локдаун последователно ще затихнат. Ще остане това, което от дълго време съм ви писал - цялостен локдаун (пълно затваряне на всички и излизане единствено след позволение със SMS) няма да има. Не забравяйте въпреки всичко, че това е политическо решение ", написа Витанов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР