Часовникът е едно от най-старите човешки изобретения. Едни от първите

...
Часовникът е едно от най-старите човешки изобретения. Едни от първите
Коментари Харесай

10-те най-скъпи часовника в света

Часовникът е едно от най-старите човешки изобретения. Едни от първите часовници, употребявани в древността са слънчевите. В актуалната си форма часовникът се употребява от 12 век.

Примитивни средства за премерване на времето са известни от дълбока античност. Така да вземем за пример в Древен Египет устройство, датиращо към 1500 пр.н.е. с форма на T-квадрат, мери времето чрез сянката. Слънчевите часовници употребяват гномон, с цел да хвърлят сянка върху маркирани знаци, които са калибрирани по този начин, че да означават всеки час.

Най-прецизните уреди за премерване на времето от древността са водните часовници (наречени още клепсидра). Един подобен е открит в гроба на египетския фараон Аменхотеп I (1525–1504 пр.н.е.). Те могат да регистрират времето даже през нощта, само че имат и минус, че изискват намесата на човек да контролира приключването на водата.

Най-широка приложимост в навигацията намира пясъчният часовник, който употребява струята на пясъка за отчитане на времето. Така да вземем за пример Фернандо Магелан употребява 18 такива часовници на всеки транспортен съд при околосветските си пътешествия през 1522 г.

Днес най-точните устройства за премерване и отчитане на времето са атомните часовници, които могат да запазят точността си до секунда в продължение на милиони години. По създание, атомните часовници са пример за периодичност.

Часовникът – безконечен аксесоар, който от дълго време не се употребява единствено, с цел да дефинира точното време, а е индикатор и за обществения и материалния статус на индивида. Някои от тях са същинско произведение на изкуството, които впечатляват освен със своята изящност, само че и със сложността на механизма си. Разбира се, това значи и избрана цена.

Днес ви представяме 10-те най-скъпи часовника в света – цената им варира сред 3 и 26 милиона $.

10. Emperador Temple Piaget

 10-те най-скъпи часовника в света

Този часовник съставлява същински успех на лукса и разкоша. Изработен от 18-каратово злато и инкрустиран с диаманти. Моделът е основан през 2010 година. Горният похлупак на часовника е декориран с 481 обли диаманта и 207 брилянта. Цената на Emperador Temple Piaget е 3 300 000 $. Досега от модела са продадени единствено два броя.

9. Patek Philippe Single-Button Chronograph Watch

 10-те най-скъпи часовника в света

Модел, основан през 1928 година по избор на неизвестен покупател. С кожена каишка и хронометър. Изработен от 18-каратово злато и 28 скъпоценни камъка. През 2011 година часовникът бе продаден на търг за 3 637 408 $.

8. JB Champion’s platinum observatory chronometer

 10-те най-скъпи часовника в света

Ръчен часовник с платинени детайли. Изработен от водачите измежду производителите на часовници Patek Philippe през 1952 година. През 2012 година на търг в Женева, часовникът беше продаден за 3 992 858 $. Най-скъпият часовник в света, който е без никакви комплицирани функционалности.

7. Patek Philippe Platinum World Time

 10-те най-скъпи часовника в света

Модел за ръка, основан през 1939 година. Часовникът е с грациозен дизайн и функционалност, която ви разрешава да ревизирате времето във всеки един часови пояс на света. През 2002 година Patek Philippe Platinum World Time беше продаден на търг за 4 026 524 $.

6. Paris Precision Stopwatch by Breguet & Fils

 10-те най-скъпи часовника в света

Стилен джобен часовник с хронометър, направен от 18-каратово злато и платина и декориран със скъпоценни камъни. Това са първите пробни модели на копанията Breguet. Моделът е оборудван с два циферблата – с римски и арабски числа. През 1814 година на търг в Лондон подобен часовник е продаден за 5 хиляди франка. През 2012 година цената, платена за модела, възлиза на 4 682 165 $.

5. Patek Philippe Caliber 89

 10-те най-скъпи часовника в света

Джобен часовник с два циферблата, основан през 1989 година във връзка 150-годишнината на компанията-производител. Това са най-сложните модели на швейцарската компания. От модела са създадени единствено 4 екземпляра, частите на всеки от които са направени от жълто, розово, бяло злато и платина. Изработката на първокласния аксесоар лишава на майсторите цели 9 години. Те са украсени с 126 скъпоценни камъка, съдържат общо 1728 елементи и имат 33 функционалности. Цената на този неповторим часовник е 5 000 000 $.

4. Patek Philippe Reference 1527

 10-те най-скъпи часовника в света

Класически ръчен часовник, създаден през 1943 година. Изработен от злато и инкрустиран с 23 скъпоценни камъка. Часовниците са оборудвани с безконечен календар и знак за етапа на луната. През 2010 година Patek Philippe Reference 1527 беше продаден за 5 630 000 $.

3. Patek Philippe Henry Graves Supercomplication

 10-те най-скъпи часовника в света

Модел от 1932 година, основан поради залог сред двама заможни американски другари. Те се хванали на бас кой ще успее да се снабди с най-сложния и безценен часовник в света. В последна сметка побеждава нюйоркският банкер Хенри Грейвс. Той поръчал часовника на компанията Patek Philippe, на които пък им лишило 5 години, с цел да основат това малко украшение. Часовникът е направен от 18-каратово злато и се състои от 900 елементи. Има 24 функционалности. Любопитен факт – звездното небе, изрисувано на циферблата на часовника наподобява по безусловно същия метод като гледката на звездното небе, която се вижда от вкъщи на Хенри Грейвс в Ню Йорк. През 1999 година часовникът бе платен на търг от неизвестен покупател за зашеметяващите 11 002 500 $. В момента той се намира в музея на часовниците в Женева, Швейцария.

2. 201-carat Chopard

 10-те най-скъпи часовника в света

Часовник-гривна, който съчетава в себе си достиженията както на часовникарството, по този начин и на ювелирното изкуство. Произведен е през 2008 година. Вгледайте се в този часовник, обилно затрупан с платина и диаманти. Видяхте ли го – скъпоценните камъни образуват човешки лик. Около циферблата са подредени три сърцевидни диаманта – бял, червен и наследник. Общото им тегло е 38 карата, а общото тегло на всички 874 скъпоценни камъка, инкрустрирани в часовника, доближава 200 карата. Това произведение на изкуството се прави оценка на 25 000 000 $.

1. Joaillerie Manchette

 10-те най-скъпи часовника в света

Победителят в класацията е швейцарският часовник Joaillerie Manchette на компанията Jaeger-LeCoultre. Моделът е първият от серията Joaillerie 101. Каишката е направена от бяло злато, а самият часовник е инкрустриран с 576 искрящи диаманта. Циферблатът му пък е затрупан със сапфири. Този женски часовник се продава за галактическите 27 000 000 $.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР