Часове след откриването на рафтинг сезона в Кресненското дефиле представители

...
Часове след откриването на рафтинг сезона в Кресненското дефиле представители
Коментари Харесай

Недоволство в Кресна - протестиращи не искат АМ Струма да минава през дефилето

Часове след откриването на рафтинг сезона в Кресненското дефиле представители на локалните клубове излязоха и на митинг. Поводът – автомагистрала " Струма ". Рафтърите упорстват съществуващият основен път Е-79 да остане различен, а автомагистралата да мине през тунел или да бъде построена напълно в планината.

" Магистрала отвън дефилето " - по тази причина упорстват от рафтинг клубовете по поречието на Струма. Днес следобяд те струпаха лодки, банери и съоръжение пред общината в Кресна.

" Искаме служебното държавно управление да спре с техните напъни за градеж. Точните думи на министър Шишков са " да създадат процеса необратим за градеж през дефилето ". Искаме до май месец да не се прави нищо, с цел да може идващото държавно управление, което е на власт, към този момент да си поеме отговорност, да си създадат стъпките, които са нужни ", съобщи Борислав Пауновски, Българска рафтинг федерация.

Сегашният план на автомагистралата планува делене на трасето. Изграждане на нов двулентов път в планината над Кресна, по който да се движат колите в посока София. В противоположната посока, към Кулата, да се пътува по настоящия път, който обаче да бъде уголемен и ремонтиран като скоростен.

" Без прием, двулентов път, скоростен, не е автомагистрала, без различен път, без опция да се върнеш обратно. Това съгласно нас е най-лошият път, най-лошият вид откъм сигурност, природа и за нас пътуващите в дефилето ", добави Борислав Пауновски.

" Опасно е за живота на пътуващите, рисково е за животните, рисково е за животновъдите, просто не е вид. Искаме да се работи рационално и почтено ", сподели още Марина Найденова, Българска рафтинг федерация.

Протестиращите обявиха, че няма да позволен багери в дефилето. Имат подготвеност за митинги и блокади на пътя, в случай че строителството там продължи.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР