Часове след оповестяването на имената на шестимата българи, срещу които

...
Часове след оповестяването на имената на шестимата българи, срещу които
Коментари Харесай

След санкциите на САЩ: Пеевски ще обжалва, а Божков благодари на САЩ

Часове след оповестението на имената на шестимата българи, против които Съединени американски щати постановат наказания поради корупция, няма коментар от българската прокуратура. Реакция нощес пристигна от Делян Пеевски, а през днешния ден - от Васил Божков.

Тази заран във Facebook Васил Божков благодари на Съединени американски щати, че са обърнали внимание на сигнала му.

„ Благодаря на Съединени американски щати, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото публично удостоверение за рекет и изнудване в изключително огромни размери от страна на ръководещите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов. От всички наранени от #хунтата, аз съм първият, подал формален сигнал до българските, както и до всички интернационалните правораздавателни институции “, написа Божков.

Според обвиняванията на Съединени американски щати, Васил Божков няколкократно е подкупвал държавни чиновници. Тези чиновници включват един сегашен политически водач, както и някогашния ръководител на към този момент закритата Държавна комисия по хазарта.

Късно нощес пристигна и коментарът на Делян Пеевски - той е сюрпризиран от включването му в листата и юристите му зад океана ще подхващат ограничения.

„ Считам сходен акт за безусловно неприемлив, преднамерен и несъответствуващ на духа и смисъла на този закон. Това е по този начин, тъй като не съм направил нищо, с което да съм уязвил интернационално приети човешки права, не съм държавен чиновник и не съм взел участие в корупционни дейности “, се споделя в позицията на Делян Пеевски.

А съгласно Съединени американски щати Делян Пеевски е олигарх, който преди този момент е бил български депутат и медиен магнат и регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи.

Пеевски също по този начин е взел участие в корупционни дейности посредством своето подставено лице, Илко Желязков, някогашен заместител ръководител в Държавна организация за механически интервенции и някогашен чиновник в Държавната организация за национална сигурност, който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства.

И още - в документа показват, че от 2019 година е известно, че Желязков е предложил подкупи на високопоставени държавни чиновници от българското държавно управление, от които се е очаквало да дават информация на Желязков, която да бъде излъчена на Пеевски. В подмяна Желязков е имал грижата лицата, приели предлагането му, да бъдат назначени на авторитетни длъжности и е осигурявал месечен рушвет.

В „ сериозна корупция “ са уличени още някогашният зам-министър на стопанската система в кабинета „ Борисов 3 “ - Александър Манолев, някогашният ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев и някогашният секретар Красимир Томов.

Манолев подаде оставка през 2019 година, откакто висшата касационна прокуратура стартира инспекция за корист с европейски средства. Друг сегашен клиент на правораздаването - някогашният началник на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев сподели за bTV, че не знае нищо и отхвърли коментар.

И някогашния дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова, и специалиста по сигурността Тихомир Безлов обявиха, че оттук насетне най-важното е какво ще предпиремат българските управляващи.

Санкциите от Съединени американски щати значат завършек на бизнеса на посочените оттатък океана и възбрана за влизане в страната за тях и фамилиите им.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР