Часове след като се завърна от Франция елитният ни състезател

...
Часове след като се завърна от Франция елитният ни състезател
Коментари Харесай

Мартин Чой с интересни новини след Льо Ман

Часове откакто се завърна от Франция елитният ни играч по мотоциклетизъм Мартин Чой даде специфична конференция в Пресклуб България, на която показа за инфарктните последни минути от именитото съревнование "24 часа на Льо Ман ", където той и неговите италиански съотборници в ENERGIE ENDURANCE 91 Кристиан и Федерико Наполи приключиха на влиятелното 11-о място в клас Суперсток.

Целият тим на ENERGIE ENDURANCE 91 направи доста чисто съревнование, а българският водач бе доста покрай най-хубавото си класиране в Льо Ман, откакто за съвсем цялото денонощие моторът на Kawasaki вървеше съвършено.

Проблемите се появиха в последния час. 45 минути преди края Чой се движи пети в Суперсток и 11-и в общото класиране, само че отпаднал батерия го принуждава да бута мотора до бокса.

"Всичко вървеше отлично и по проект, когато в един миг моторът ми угасна ", сподели пред репортерите Чой и добави: "Бях на най-малко километър от бокса и до там трябваше да блъскам мотора, който тежи над 200 кг. Дори маршалите на надпреварата ми ръкопляскаха и ме подкрепяха да не преставам. Няколко пъти спирах да почивам, а когато отидох в бокса, механиците за броени секунди остраниха повредата, а за мен бе радостно, че загубихме единствено пет минути, само че запазихме петата си позиция във краткотрайното класиране. И 40 минути преди финала притежателят на тима сподели на един от италианските водачи Федерико да кара деликатно и просто да приключи надпреварата. Независимо, че той губеше по 3 секунди на обиколка от тима след нас, имахме късмет да приключим пети, в най-лошия случай шести ".

За страдание 25 минути преди финала Федерико Наполи пада, а моторът е съществено развален.

"Не можех да допускам, че това се случи на нашия тим. Целта на Федерико бе единствено да приключи, а той падна по този начин неприятно, че мотоциклетът не ставаше за нищо. За следващ път механиците направиха чудеса и 3 секунди преди да светне аления светофар аз бях на пистата и приключих надпреварата. След финала всички в тима плачеха – тъй като положихме голям труд – и в подготовката, и в самото съревнование, а най-после едвам завършихме. Но това е мотоциклетния спорт – имаше тимове, които са с милиони евро бюджет, само че не съумяха да завършат ", сподели Чой.

Той показа, че физически се е чувствал чудесно, само че към този момент към 5-6 часа сутринта умората си споделя думата и той не е можел да стане от стола.

"За разлика от доста водачи, които спят по 30-40 минути, аз не дремя. Но сутринта по този начин се бях схванал, че не можех да стана от стола. Но физиотерапевтите бяха съвършени и след няколко минути още веднъж бях на пистата ".

Отборът на ENERGIE ENDURANCE 91 завъртя общо 795 обиколки за денонощието в “24 часа на Льо Ман” и остана едвам на 60 от заводския отбор на Suzuki – YOSHIMURA SERT, който завоюва първото място. SRC Kawasaki остана втори с осем обиколки пасив, а тимът на BMW MOTORRAD бе трети.

"Получих покана да вземам участие и идната година в 24 часа на Льо Ман и, да сме живи и здрави, тогава ще отида с упоритостта да бъдем на подиума! ", бе безапелационен Мартин Чой.

Той разясни, че на 24 юни ще образова водачи в деветото издание на обичайното учебно заведение по сигурност „ Еко мото учебно заведение “, което ще се организира на професионалната спортна писта в Серес, Гърция. Любители на мотоциклетизма ще имат шанса да почерпят скъп опит и да получат на практика уроци по сигурност от елитния ни водач. След това Мартин Чой ще взе участие в източно-европейския шампионат на писта, още веднъж в Серес, а на 17 юли ще кара „ 12 часа на Португалия “. В края на септември още веднъж ще бъде във Франция, където ще взе участие в „ 24 часа на Бол д’Ор “.

"Отборът бе доста удовлетворен от мен, само че най-вероятно още в Португалия ще имам нови съотборници. Собствениците желаят да отстранят Федерико, само че най-вероятно брат му няма да желае да кара без него, тъй че чакам скоро да схвана кои ще бъдат новите ми сътрудници в екипа ", заключи Мартин Чой.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР