Часове, след като президентът Румен Радев отказа да го освободи

...
Часове, след като президентът Румен Радев отказа да го освободи
Коментари Харесай

Петър Тодоров пред bTV: Пепи Еврото избяга след неуспешната операция, ръководена от Калин Стоянов

Часове, откакто президентът Румен Радев отхвърли да го освободи от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи, както желаеха ръководещите, Петър Тодоров самичък подаде оставка. Той разгласи, че се отдръпва, с цел да не става „ част от опита за политическа приложимост на Министерство на вътрешните работи “.

Тодоров разгласи, че се отдръпва, с цел да не става „ част от опита за политическа приложимост на Министерство на вътрешните работи “

Първото си изявление след оставката той даде пред bTV. С него беседва Владислава Тричкова.

– Благодаря че се съгласихтe да дадете това изявление. Буквално минути откакто стана ясно че президентът е приел вашата оставка. Знаем,  че вие подавате такава не за първи път. Предните пъти той не подписа настояването да освободите поста. Очаквахте ли в този момент това развиване?

– Да, аз се надявах на това развиване. Което към този момент е реалност има съгласувателна процедура. Предстои позволение на Министерски съвет и издаване на декрет в околните дни.

– Вие последните месеци срещали ли сте се и разговаряли ли сте с  президента?

– Имал съм една среща с президента, безусловно в последните дни, в която среща надлежно аз съм се стимулирал какви са моите претекстове, от какво произлизат и съм го срещнал с ситуацията и че искам да си подам оставката заради тези аргументи.

– Вие сте основен секретар от 2021 година от служебно държавно управление. Сега това приемате ли го като война сред служебно и постоянно?

– Това не е война сред служебно и постоянно, това е една акция – целеустремен, за разграждане и политизиране на системата. Бяха освободени извънредно качествени шефове по места. Явно тези хора не се вписват в проекта да създадем нашето МВР…....цитирам запис от преди 3 месеца и там ясно се споделяше че задачата е да се направи „ наше Министерство на вътрешните работи “.

– Политически ли са всички назначения които направи Калин Стоянов, откогато е на този пост?

– Не мога да кажа дали са политически.

– А назначението на Живко Коцев, който беше ваш заместител през последните месеци?

– Няма да кажа неприятна дума за него. Минал е през всички длъжности и е добър експерт.

– Питам Ви, тъй като през днешния ден дявол ясно че това ще е новата номинация за основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

– Аз изказах мнението за сътрудника. Добър експерт.

– Разкажете ни малко за връзките с министър Стоянов.

– Ние работим две години. През цялото време имахме естествени и положителни служебни отговорности. Нещо повече – в деня преди да бъде назначени за министър, организирахме диалог в моя кабинет и аз го попитах по какъв начин ще работим при новата настройка и той сподели че желае да разчита на моя опит и да продължим да работим както до този миг. Буквално няколко дни по-късно, след визитата на партиен водач, бях извикан и надлежно с стеснение министърът ми зададе въпроса гледайки надолу: дали ще си подам оставката защото имало напрежение

– Кой е партийният водач. Кирил Петков?

– Да, той.

– Вие видяхте, че той идва там или някой ви сподели?

– Той беше там и може да се ревизира. Има камери

– Вие обвързвате тази среща с желанието?

– Аз нищо не привързвам, а акцентирам обстоятелствата. След визитата на този партиен водач бях извикан и макар сделката да работим в екип, това се промени без причина. Но тогава съзнателно му споделих че няма да подам оставка.

– Вие намирате ли пропуски във вашата работа като основен секретар?

– Никой не е съвършен... Но опорките които бяха изтъкнати от министъра са извънредно несъстоятилени.

– Има ли пропуск с Ангел Христов, единият от братята Галеви… знаем, търсен с алена бюлетина, умрял у нас?

– Това значително е въпрос към Калин Стоянов, който по времето, когато беше открит Ангел Христов, беше шеф на ГДБОП. И Ангел Христов беше негова задача. Ако стартираме да извеждаме случаи, с които да се замеряме, аз мога да направя това и да кажа: за какво избяга Пепи Еврото след несполучливата интервенция по задържането му от ГДОБП. Та нали Калин Стоянов ръководеше тази интервенция.

Какво сподели Петър Тодоров за следствието на гибелта на Алексей Петров и връщането на Васил Божков в България – гледайте във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР