Часове след грешната стъпка на Бразилия, вторият голям фаворит на

...
Часове след грешната стъпка на Бразилия, вторият голям фаворит на
Коментари Харесай

Швейцария открадна точка от фаворита Бразилия

Часове след неверната стъпка на Бразилия, вторият огромен любимец на международното състезание Бразилия, също не съумя да завоюва мача си. Петкратните международни първенци започнаха с тъждество 1:1 против Швейцария, в мач, в който бяха на равнище единствено в избрани моменти.

Филипе Коутиньо изведе " селесао " напред след 20 минути, само че вместо това да окрили тима, промени държанието му. В началото на втората част Щефан Цубер изравни, а до края повече голове нямаше.

Едва за повторно от 1978 година насам Бразилия не съумя да завоюва първия си мач на международно, откакто преди 40 години направи 1:1 с Швеция.

" Ростов сцена " беше съвсем цялостен, като 43 109 души видяха забавен мач сред двата отбора, считани за любимци в група Е. След срещата сред тях обаче Бразилия и Швейцария остават да разделят второто място в потока си, където водач е Сърбия, който по-рано през днешния ден победи Коста Рика.

Голяма роля за точката за Швейцария имаше и вратарят Ян Зомер, който направи доста мощен мач. На няколко пъти стражът се оправи прелестно, с цел да не разреши на бразилците да му вкарат. Тимът на Владимир Петкович игра доста рационално, на моменти даже жестоко, само че реализира задачата си против любимеца.

Въпреки подозренията към положението му Неймар стартира като титуляр за Бразилия. Той действаше на лявото крило, а Тите избра отборът му да бъде в скица 4-2-3-1, като Коутиньо действаше зад тила на централния нападател Габриел Жезуш.

Срещу бразилците Швейцария разчиташе на стилен тим, групиран доста добре в личната си половина. Европейците заложиха на повече хора в средата на терена, посредством които да получат преимущество против петкратните международни първенци.

В първите 10 минути Швейцария сподели замисъла си за мача, като на няколко пъти лиши топката в средата на терена и провежда бързи контраатаки, стигайки до два изстрела. И при двата обаче Блерим Джемайли и Валон Бехрами стреляха неопределено.

Бразилия стигна до добра опция едвам в 12-ата минута, когато Паулиньо самичък си сътвори късмет в наказателното поле, само че неговият удар мина настрана от десния дирек.

Все отново в 20-ата минута бразилците стигнаха до гол, дело на Филипе Коутиньо. Макар че топката стигна малко инцидентно до плеймейкъра на " селесао ", той извърши специалитета си и с прекрасен фалцов удар не остави шансове на Ян Зомер. Топката срещна страничния дирек и влетя в мрежата зад швейцарския вратар – 1:0.

 Прекрасният изстрел на Коутиньо, с който Бразилия излезе напред.
© Reuters

Прекрасният изстрел на Коутиньо, с който Бразилия излезе напред.

Изненадващо след ранния гол Бразилия не употребява инерцията, а реши да се дръпне в задни позиции. Отборът стартира повече да задържа топката, само че към този момент нямаше обстановки, при които даже да стига до вратата на Зомер. До края на първата част бразилците повече не съумяха да насочат прецизен удар. Швейцария също нямаше никакви рискове на сметката си.

През втората част Бразилия по този начин и не съумя да наложи надзор в мача. Швейцарските играчи ловко накъсваха дейностите на терена, правеха доста тактически нарушавания и задържаха топката, когато би трябвало.

Буквално при първия си късмет след почивката европейците съумяха да изравнят. В 50-ата минута Джердан Шакири центрира от корнер, а Щефан Цубер се разписа с глава – 1:1.

При попадението на швейцареца обаче ясно се видя, че той избутва централния бранител на бразилците Жоао Марио. Реферът Сесар Артуро Рамос обаче не получи информация в слушалките си от видеосъдиите в Москва, че заслужава да гледа повтаряне и зачете гола.

 Изравнителният гол на Щефан Цубер.
© Reuters

Изравнителният гол на Щефан Цубер.

След изравнителния гол бразилците незабавно смениха метода като в границите на седем минути на терена се появиха Фернандиньо и Ренато Аугусто на местата на Каземиро и Паулиньо. Целта на селекционера Тите беше да си върне контрола в средата на терена, само че швейцарците продължиха с поредицата от нарушавания. Нито за миг футболистите в алено не се колебаеха да задържат бразилците, а това накъса целия темп на " селесао ".

Едва в 78-ата минута Бразилия съумя да насочи първия си прецизен удар през втората част. Тогава обаче изстрелът на Неймар не затрудни по никакъв метод Ян Зомер.

В последните 10 минути на терена се появи и Роберто Фирмино, който беше последната промяна за бразилците. Едва след неговата поява дейностите на отбора в нахлуване станаха по-разнообразни и " селесао " стигна до няколко рискове.

Фирмино обаче стреля неопределено в 82-ата минута, откакто избра да не подава от доста дребен ъгъл. Малко по-късно и Неймар имаше късмет, само че ударът му с глава беше доста слаб.

Отново Фирмино беше най-близо до гола в последната минута на постоянното време, когато засече центриране на Неймар от фаул. Нападателят се оказа непокрит и стреля с глава, само че Ян Зомер още веднъж прояви рефлекса си. Секунди по-късно удар на Жоао Миранда мина на сантиметри от страничния дирек.

В добавеното време се наложи на бранителя Фабиан Шер даже да чисти пред голлинията след статично състояние, само че Швейцария устоя на натиска на южноамериканците.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (216)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР