Часове след ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ

...
Часове след ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ
Коментари Харесай

Часове след ареста на Борисов, от партията излизат на протест

Часове след ареста на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, от партията излизат на митинг в " отбрана на демокрацията ".

Още в ранни зори депутати и симпатизанти на ГЕРБ започнаха да се събират пред постройката на Националната полиция в " Младост ", където Борисов прекара нощта. Сред присъстващите са зам.-председателят на партията Томислав Дончев, някогашният народен представител и министър на правораздаването от ГЕРБ Данаил Кирилов, някогашният вътрешен министър и сегашен народен представител Христо Терзийски и членове от младежката организация на партията.

Пиарът на политическата групировка Никола Николов съобщи, че сътрудници от цялата страна пътуват към София. Той дефинира случилото се като " брутална политическа принуда, подхваната от ръководещите в страната - Кирил Петков, Бойко Рашков - противозаконни арести, арестувания ". По думите му никой не знае това арест ли е какво е, тъй като задържането на Борисов нощес по мрачно приличало на " шумкарските номера на Българска комунистическа партия ". Според него това е обвързано с военния спор и отвеждането на водача на партията е било за " да ни вкарат във война, тъй като това се чува всеобщо в Интернет пространството ". " Понеже не им харесва българската правосъдна система остава единствено да подреден един Народен съд ", посочи Добрев.

Зам-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пък видя в ареста заплашване на хората, с цел да не задавали въпроси. " Наш дълг като политици и жители е да покажем, че не ние боязън ". Той дефинира протичащото се като драматургия и уточни, че е определено тъкмо времето с визитата на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши у нас. Дончев бе категричен, че не чака обвинявания и счита, че това е зле проведено и зле скалъпено. " Проблемите не се вземат решение, когато се прибере в ареста водачът на опозицията ", добави още зам-председателят на ГЕРБ.

За 9 часа е плануван и митинг пред постройката на Министерския съвет с искане за оставка на държавното управление.

" Призоваваме всички членове и симпатизанти на ГЕРБ, всички български жители, които ценят демокрацията и са извоювали тази висша полезност да заповядат…Да защитим демокрацията и законността в страната и да стартираме да смъкваме тази властническа власт ", разгласи депутатът Костадин Ангелов. " Ще защитим законността в страната и стартираме свалянето на тази тоталитарна власт. Говорим за кротичък митинг, а не за протест ", добави той.

Бившият министър председател бе арестуван късно вечерта в четвъртък при огромна спецоперация на Министерство на вътрешните работи. От полицията оповестиха, че карцерът е във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, а с изключение на него са арестувани още някогашният финансов министър Владислав Горанов, някогашната шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова и някогашната шефка на държавната осведомителна работа Севдалина Арнаудова.

Съпругът на Арнаудова Делян Димитров описа пред bTV, че полицията се появила в дома им по време на вечеря. По думите му униформените споделили, че правят обиск, който търси информация за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Васил Божков. " Помолих да ми дадат някакъв формален документ. Казаха ми, че нямат. Бяха към 10 индивида, влезнаха у дома и пред детето ми започнаха да вършат обиск. Най-много ме боли, че трябваше да укротявам детето, че не сме нарушители ", означи още той. " Иззеха телефони, остарели наши телефони, както и телефонът на брачната половинка ми. Командировъчни заповеди ", добави още Димитров.

Адвокатът на Борисов обори тези изказвания и уточни, че карцерът е на база сигнал на сдржение " Боец " по медийни изявления. Заповедта за задържането на водача на ГЕРБ пък е за изнудване, без обаче да излиза наяве кой, по кое време и защо е бил изнудван от Бойко Борисов. От думите на Менко Менков стана ясно, че министър председателят Кирил Петков е свидетелствал против водача на ГЕРБ, а заповедта за ареста е пристигнала от кабинета на министър-председателя.

Адвокатът отхвърли изказванията, че Европейската прокуратура има общо с следствието, както и че става дума за корист с европейски средства. Макар в това време някогашният хазартен необут Васил Божков да разгласи, че карцерът на Борисов идва след негови показания пред европейски прокурори. Менков разясни още, че с изключение на Борисов в ареста са и Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, само че не и Менда Стоянова, за която също се появи информация от Министерство на вътрешните работи, че е арестувана.

Междувременно юрист Михаил Екимджиев заяви, че с него се е свързала през вчерашния ден вечерта някогашният ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание. " Тя научаваше от малкия екран, че е задържана. Това оставя горчив усет ", сподели Екимджиев. По думите му тя го е потърсила, тъй като знае, че се занимава с каузи по правата на индивида в Страсбург. " Заради това злепоставяне, което нощес се случваше с обявяване на обстоятелството, че е задържана – това в действителност е проблем с презумпцията за невиновност ", сподели Екимджиев.

Той посочи, че евентуално все още има фактическо обвиняване против някогашният министър председател. Юристът изясни, че обвиняване може да се повдигне и с първите дейности по следствие, като арестите, претърсвания и изземвания. " Не знаем дали е имало налице обстановка по необходимост, само че представете си в случай че Министерство на вътрешните работи беше решило да работи общоприетоо с авансово позволение от Специализирания съд. На първата минута Иван Гешев щеше да знае това, на втората минута Борисов щеше да знае това и към този момент можеше да е в Дубай или Сърбия ", сподели още Екимджиев.

Според юрист Людмил Рангелов някогашният водач на ГЕРБ най-вероятно ще бъде освободен, откакто изтече 24-часовият арест. " Най-късно към 22.00 ч. би трябвало или да го освободят, или другият вид е прокурор да му вземе мярка задържане под стража за 72 часа. След това Прокуратурата може да го показа пред съда за непрекъсната мярка задържане под стража”, изясни той в ефира на Нова телевизия.

Очаква се по-късно денем да бъдат дадени публични изказвания от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата дали ще се стигне до обвинявания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР