Часове преди протеста на хората с увреждания и на лекарите

...
Часове преди протеста на хората с увреждания и на лекарите
Коментари Харесай

Премиерът оттегли наредбата за ТЕЛК

Часове преди митинга на хората с увреждания и на лекарите от ТЕЛК здравният и общественият министър бяха принудени да отдръпват плана за промени в наредбата за инвалидните пенсии

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Арестувани хапчета

Здравната комисия предлага производителите да държат запаси от медикаменти на стойност над 700 млн. лева
5 апр 2018
Само едно заболяване ще се признава за увреждане

Предложението е на стадий публично разискване. Досега ТЕЛК взимаше поради всички съпътстващи увреждания
5 апр 2018 Часове преди планувания за сряда, 11 април, митинг на хората с увреждания поради препоръчаните от здравното и общественото министерство промени в наредбата за здравната експертиза и трудоспособността министър председателят Бойко Борисов подреди отдръпване на плана. Това е станало на среща сред него, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, здравния министър Кирил Ананиев и обществения Бисер Петков. На брифинг по-късно следобяд Ананиев и Петков оповестиха, че стартират серия от срещи с организациите на хората с увреждания и наредбата и правилникът за ТЕЛК (териториални експертни лекарски комисии) ще се трансформират единствено откакто бъде реализиран цялостен консенсус с тях.

Пациентите стачкуват, защото препоръчаните за публично разискване документи плануват да се получава % неработоспособност единствено за едно главно заболяване и да не се взимат поради останалите затруднения, в случай че има такива. Според тях по този метод ще бъдат понижени инвалидните им пенсии, а някои заболели въобще няма да получават такива пенсии.
Кирил Ананиев от своя страна увери, че задачата на министерството не е била да ощетява инвалидите с препоръчаните текстове, а да реализира надзор и по-справедливо разпределение на средствата измежду най-нуждаещите се. " Целта не е била да се лишават инвалидни пенсии ", добави Бисер Петков, който означи, че е предложил в отворено писмо до организациите на хората с увреждания те да дадат концепция по какъв начин да бъде реформирана здравната експертиза.

Къде е казусът
В момента над половин милион българи получават инвалидни пенсии. Според претекстовете на оттеглената разпоредба има доста пациенти с не толкоз тежки болести, които получават висок % неработоспособност, като акумулират да вземем за пример 80-90% с няколко леки болести (късогледство да вземем за пример, леки форми на артериална хипертония и др.). В същото време тежко заболели пациенти не получават задоволителна поддръжка. Ананиев не пожела да уточни какъв брой тъкмо са леко болните пациенти, които би трябвало да получават по-ниски пенсии или да не ги получават. Това число щяло да бъде коментирано на идните срещи с организациите на пациентите с увреждания.

" При премиера се разбрахме да не внасяме идващ план, до момента в който не реализираме цялостен консенсус с организациите на хората с увреждания ", означи Ананиев.

Драма с медицинските произведения

Здравната каса е оповестила, че ще заплаща в по-нисък размер част от медицинските произведения, които се вграждат на пациентите, стана ясно от изявление на шефа на университетската болница " Св. Екатерина " проф. Генчо Начев в утринния блок на " Нова телевизия ". Той разгласи, че да вземем за пример за изкуствените сърца, които костват 50 хиляди лева и досега напълно са заплащани от касата, отсега нататък тя ще заплаща 40 хиляди лева, а пациентите би трябвало да доплатят разликата или болничното заведение да ги поеме и по този начин да натрупа задължения. В същото време здравното министерство разгласява стандарт за ръководство на държавните клиники, съгласно който те нямат право да натрупват нови задължения.

Кирил Ананиев разгласи, че здравната каса е постигнала понижение с 10-20% на имплантите, като е сверила цените им с тези, които се заплащат в останалите страни от Европейски Съюз. Освен това са взети поради и най-ниските цени на импланти, реализирани на търгове в лечебните заведения досега.
" Българският пациент няма да доплаща за медицински произведения. Това, което чух по малкия екран, не дава отговор на истината ", увери Ананиев.

Той добави още, че министерството счита да провежда указател с цени на медицинските произведения по сходство на този с медикаментите. За разлика от медикаментите имплантите за интервенции нямат единни европейски цени и не се контролират. Затова цените им се разграничават в пъти от постигнатите от други европейски страни, както и сред една и друга българска болница. В огромна част от случаите изделията с най-ниски цени не са с най-високо качество и в случай че желаят по-добра изкуствена става или стент, пациентите би трябвало да доплащат и сега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР