Часове преди да влезе в сила ултиматумът на Москва -

...
Часове преди да влезе в сила ултиматумът на Москва -
Коментари Харесай

Газ, рубли, война: Правителството е категорично - страната ни няма да остане без доставки


Часове преди да влезе в действие ултиматумът на Москва - синьото гориво да се заплаща в рубли - евентуално ще има отсрочвания.

Русия разгласи, че няма да изисква заплащането в съветска валута да става неотложно.

За да се случи това обаче, Москва би трябвало да утвърди инструкция за изменение на съществуващите контракти на " Газпром ", при опазване на откритите размери и цени.

Също по този начин съветската Централна банка се чака да обезпечи пазаруването на рубли от купувачи на сила на вътрешния пазар.

На този декор рублата страхливо връща позициите си от преди войната в Украйна.
Днес един $ можеше да се купи за 84 рубли.

В началото на спора рублата се срина- до 120 за $.

Правителството и през днешния ден беше изрично - България няма да остане без доставки на газ.

„ Няма да се допусне нарушаване на настоящите контракти, в които ясно е планувано, че заплащания се правят или в евро, или в щатски долари “, сподели Лена Бориславова, представител на държавното управление.

От енергийното министерство обявиха за bTV, че при нужда, страната ни има подготвеност да заплаща за синьо гориво в рубли. Въпреки това са безапелационни:

" Към този миг не е получено публично документално искане от " Газпром износ " за смяна в договорните взаимоотношения с " Булгаргаз ". Ако бъде направена, такава смяна изисква единодушието и на двете страни. ", изясни Бориславова.

Енергийни специалисти считат, че с дейностите си във връзка с газа Путин търси алегорична победа.

„ Големите консуматори на газ в Европа са тези, които могат да окажат въздействие на Русия, тъй като тя не може да си разреши да спре газа за тях, тъй като оттова идват парите. По-добре е да упълномощим ние Европейски Съюз да има общо преговаряне “, сподели Георги Ангелов, икономист, институт " Отворено общество ".

„ Едно прекъсване на доставките от Русия в нарушаване на контракта ще й коства доста съществени наказания, ще я демонизира и ще покаже образа на един диктатор, който поставя договорите на върха на копието и потегля в офанзива “, разяснява енергийният специалист Христо Казанджиев.

Текат договаряния за междусистемната газова връзка с Турция. Обсъжда се и опцията през " Неа Месемврия " да се подава повече азерски газ у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР