Часове остават до решаващия вот за кандидатурите на България, Румъния

...
Часове остават до решаващия вот за кандидатурите на България, Румъния
Коментари Харесай

Часове до решаващия вот за Шенген: Какви са възможните сценарии?


Часове остават до решаващия избор за кандидатурите на България, Румъния и Хърватия за Шенген.

Едва ли някой може каже какво тъкмо ще се случи на следващия ден на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз. Много сюжети остават изцяло вероятни. Ако няма смяна в последния миг, гласуването е планувано за преди обед - общ избор за България и Румъния и обособен за Хърватия.

Кои са скептиците? Официално срещу нашето влизане - Австрия и Нидерландия. Австрия е и срещу Румъния. За Хърватия съперници няма.

Аргументите им? Проблеми с върховенството на закона и корупция в България, съгласно Нидерландия. Прекалено доста нерегистрирани незаконни мигранти, достигащи по вътрешността на Съюза, съгласно Австрия.

Възможна е зелена светлина за Хърватия, само че спирачка за България и Румъния.

Най-неприятният сюжет за нас би бил делене на България от Румъния. Не е невероятно, само че би било разтърсване – Европа заобикаля да изкарва пред строя за неодобрение една страна членка.

Възможно е и министрите да трансферират тематиката на най-високо равнище – идният четвъртък стартира среща на европейските водачи. Нищо не подсигурява обаче, че те ще желаят да отворят тази извънредно гореща и противоречива тематика.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР