Часове ни делят от последния турнир от Големия шлем за

...
Часове ни делят от последния турнир от Големия шлем за
Коментари Харесай

US Open при мъжете: Анализ на жребия и прогнози на „Тенискафе“


Часове ни разделят от последния шампионат от Големия шлем за годината. Новак Джокович и Александър Зверев отсъстват от сбора на звездите в Ню Йорк, само че към момента има обилие от огромни имена в схемата.

Медведев ще опита да отбрани купата си и челната позиция в ранглистата, само че до момента в който не е изненада, че битката за трофея ще е яростна, „ мейджърът “ е съпроводен и от различен огромен залог, който рядко се среща – още четирима с изключение на руснака могат да се озоват на върха на класирането след две седмици.

С всичко това на разум, време е да погледнем към жребия четвъртина по четвъртина и да дадем своите прогнози:

Първа четвъртина на схемата

Тук има няколко забавни имена. За топ поставения Даниил Медведев пътят в първите кръгове наподобява чист – да, може би се сещате за Стефан Козлов с успеха му над Григор Димитров на Mexican Open, само че доста малко от играта му впечатли при въпросния триумф и международният №1 не би трябвало да срещне никакви проблеми против него.

Пътят на Медведев е привидно елементарен най-малко до осминафиналите, където стигаме до още един от тенисистите, които вълнуват мнозина – Ник Кирьос.

Австралиецът претърпя най-силния интервал от кариерата си през последните месеци с финала на Уимбълдън и купите на двойки и сингъл във Вашингтон, само че след огромното натоварване записа няколко по-невзрачни резултата. В Ню Йорк Ник стартира против може би най-хубавия си другар в Тура и колегата си от купата на двойки на Australian Open Танаси Кокинакис.

На хартия Кирьос е класа над съперниците, с които би се срещнал в първите кръгове, само че остават няколко въпросителни. Коляното на австралиеца стартира да му основава проблеми в Съединени американски щати, а от интервютата му стана ясно и че родителите му са в неприятно здравословно положение. Ник е мощно прочувствен играч, който нееднократно е казвал и показвал, че в живота за него има по-важни неща от тениса и резултатите. Ако физически е подготвен за бездънен пробив в схемата, следва да разберем дали опияняващото задоволство от успехите ще надделее над желанието му да се прибере вкъщи при околните си след месеци в Тура – нещо, което самичък показа, че чака с неспокойствие.

Тук е и Роберто Баутиста Агут, който през юли завоюва трофея в Кицбюел, само че в последно време мъчно реализира победи над съществени противници.

В другата половина на тази четвъртина водач е Феликс Оже-Алиасим. Очаквам канадецът да получи сериозен ранен тест от Джак Дрейпър във втори кръг, като по пътя му към четвъртфинала личат имената на Карен Хачанов, Алекс де Минор и Пабло Кареньо Буста.

Последният от изброените стартира против Доминик Тийм – някогашният №3 завоюва шампионата през 2020, само че завръщането му на корта след травма протича мъчно и формата му е надалеч от тази, която го нареждаше измежду любимците.

Прогнози на „ ТенисКафе “ за 1/4 край:

Момчил Русев: Медведев – Оже-Алиасим

Както към този момент показах, Ник Кирьос е огромна въпросителна в тази част на схемата, а Джак Дрейпър е една от изненадите на сезона. Британецът победи Циципас в Монреал и Шварцман в Ийстборн, само че Оже-Алиасим също не се намира в неприятна форма, като през последните седмици може да се похвали с триумфи над Нори, Де Минор и Синер.

Освен в случай че Кирьос не бъде на 100% подготвен ново премеждие от Големия шлем, чакам любимците да стигнат до дуел между тях.

Емил Евтимов: Кирьос – Кареньо Буста

Както към този момент се досещате, залагам самоуверено за ранно отпадане на международния №1 Даниил Медведев. Руснакът надалеч не играе толкоз безапелационно колкото преди година и без да съм до дъно уверен, то бих заложил на Ник Кирьос в един възможен осминафинал сред двамата. Австралиецът от дълго време не е бил по-сериозен в отношението си на корта и в последния си шампионат за годината чакам да стигне надалеч. Колкото до Пабло Кареньо-Буста, чакам испанецът още веднъж да покаже, че обича да играе в Ню Йорк. Евентуален осминафинал с Оже-Алиасим би бил доста забавен.

Втора четвъртина на схемата:

Четвъртината, в която прогнозите за възможен четвъртфинал са още по-сложни.

Стефанос Циципас би трябвало да не срещне усложнения до трети кръг, само че там възможен мач с Максим Креси би бил първото по-сериозно предизвикателство за него. Все отново гъркът разполага с задоволително многообразие в играта си, с цел да преодолее 34-годишния американец, а и изглеждаше обещаващо в Синсинати, където записа победи над Шварцман, Иснър и Медведев по пътя към финала.

На осминафинал обаче е доста евентуално да ни чака същинско дерби – сред Циципас и Беретини.

Матео се завърна от ковид с мач за трофея в Гщаад, само че по-късно позволи две разочароващи ранни провали в Монреал и Синсинати. Ако успее обаче да откри формата си в ранните кръгове, италианецът към този момент ни е показвал на какво е кадърен на огромната сцена.

Ще бъде любопитно да забележим и какво ще направи Анди Мъри, който стартира против Франсиско Серундоло. 24-ият подложен е сериозен конкурент, само че в случай че премине през него, някогашният №1 би станал любимец най-малко за мач с Беретини.

В другата половина на четвъртината водач е Каспър Рууд, който стартира против Кайл Едмънд. Британецът към момента е надалеч от равнището, на което бе преди дългото си неявяване от Тура, само че провалянето на Рууд от Бен Шелтън в първия кръг в Синсинати оставя въпросителни.

Тук са още Фриц и Себастиан Корда, които имат качествата, с цел да зарадват локалната аудитория.

Прогнози на „ ТенисКафе “ за 1/4 край:

Момчил Русев: Беретини – Фриц

Циципас е несъмненият любимец в четвъртината, само че съгласно мен такава прогноза, въпреки и по-смела, надалеч не е изключено да се сбъдне. Стефанос и Каспър Рууд са измежду петимата с късмет да се качат на първото място след края на шампионата, а даже полуфинал би им подсигурил рекорден ранкинг. Фриц и Беретини обаче са съществени съперници, а при Тейлър и публиката ще бъде фактор.

Емил Евтимов: Циципас – Фриц

За Циципас като че ли не се приказва толкоз доста в последно време, само че той изрично показва израстване на хард. Победата над Медведев в Синсинати е доказателство. В тази четвъртина мъчно някой би могъл да го изненада преди четвъртфинала, в който чакам противник да му бъде огромната вяра на домакините Тейлър Фриц.

Трета четвъртина на схемата:

Карлос Алкарас се спусна от върха на вълната, откакто около Ролан Гарос имаше почитатели и експерти, които стигнаха до такава степен да го посочат за главен любимец за трофея. Очакванията към него остават високи, само че това, че към този момент е по-запознат с напрежението и му се наложи да преживее няколко разочарования може да е от изгода за младия испанец.

Тийнейджърът стартира акцията си против Себастиан Баес, който е измежду най-трудните непоставени противници, само че ще бъде огромна изненада да отпадне толкоз рано.

Евентуалната среща с Борна Чорич в трети кръг наподобява вълнуващо, откакто хърватинът шокира всички с купата в Синсинати, като по пътя към нея в профил все тежки съперници – Музети, Надал, Баутиста Агут, Оже-Алиасим, Нори и Циципас. Според мен сходен мач най-вероятно ще дефинира и четвъртфиналиста от тази осмина.

В отсрещната половина на четвъртината топ подложен е Хуберт Хуркач. Яник Синер е скритият любимец, Гофен-Музети няма по какъв начин да не бъде отличен като един от забавните конфликти от първи кръг, само че вниманието ни попада главно върху Григор Димитров.

Жребият отреди на първата ни ракета да стартира против Стив Джонсън. Трудно е да се вършат прогнози за представянето на някогашния №3, защото в последно време физическото му положение постоянно му играе неприятна смешка. Ако оставим това настрани, мач със Синер в трети кръг е изцяло изпълним, а оттова нататък всичко би било
бонус.

Прогнози на „ ТенисКафе “ за 1/4 край:

Момчил Русев: Синер – Алкарас

Двама от най-дисциплинираните и надарени младежи в Тура. Предложиха ни същинско шоу на Уимбълдън и аз персонално се надявам на ново такова. Разбира се, в случай че Григор Димитров би могъл да им скапе проектите, това би било още по-хубаво.

Емил Евтимов: Синер – Алкарас

Четвъртината на младите суперталанти. Смятам, че точно те двамата имат най-големи шансове да стигнат до четвъртфинал, който би бил същинско представление. Разбира се, подводни камъни има доста, а за какво не един подобен за Синер да се окаже Григор Димитров.

Четвърта четвъртина на схемата:

Рафаел Надал влиза в шампионата като любимец за първото място в ранглистата след края на US Open.

Матадора се завърна на корта в Синсинати с мач, в който самичък сподели, че мъчно би могъл да откри позитиви. Загубата от Чорич значи, че испанецът идва в Ню Йорк без доста игрова процедура на твърди кортове, а жребият му крие голям брой подводни камъни.

Във втори кръг Рафа ще срещне добър конкурент – Аслан Карацев или Фабио Фонини. Това, че мачът е толкоз рано, дава шансове за пламенна среща с италианеца, който всекидневно не се слави с изключително добра физика, само че гори на корта при сходни конфликти. В трети кръг е доста допустимо да го забележим против Миомир Кецманович, а в четвърти – с Франсис Тиафо, който е доста рисков конкурент пред американската аудитория.

Камерън Нори, Холгер Руне, Денис Шаповалов и Андрей Рубльов са по-изявените имена в противоположната половина на четвъртината, като всичко сочи към осминафинал сред Нори и Рубльов.

Ако Надал е в кондиция, четвъртината му е изцяло преодолима, само че ще бъде значимо да откри ритъма си рано, защото при този чоп може да загуби доста сили и време на корта, още преди да се е доближил до трофея.

Прогнози на „ ТенисКафе “ за 1/4 край:

Момчил Русев: Нори – Надал

Андрей Рубльов е доста надалеч от най-хубавата си форма, а едно от главните качества в играта на Камерън Нори е постоянството. Бих отбелязал с удивителна възможен осминафинал сред Тиафо и Надал, тъй като изкушението да слага американеца на четвъртфинал бе огромно. Дори и Рафа да го преодолее, съгласно мен сходна среща няма да бъде за пропускане.

Емил Евтимов: Нори – Надал

Камерън Нори последователно се утвърди като тенисист, който непрекъснато стига до заключителните стадии на шампионатите и съвсем непроменяемо дава отговор минимум на позицията си измежду поставените. Андрей Рубльов е възможният му противник в четвърти кръг. Колкото до Надал, той като че ли има най-лек чоп от любимците и чакам да няма проблеми най-малко до четвъртфиналите.


Момчил Русев:

Изненади: Танаси Кокинакис, Франсис Тиафо

Вече дадох своя коментар за Ник Кирьос и в случай че фактически австралиецът не дойде в Ню Йорк пределно стимулиран, в въодушевление и в добра физическа форма, това отваря вратата за неговия непосредствен другар Танаси Кокинакис. Сънародникът му не влиза в заглавията около шампионатите на сингъл напоследък, само че представянето му против Синер в Синсинати не трябва да бъде подминавано. За да може да попадне в категорията „ изненади “ Тиафо би трябвало да направи доста бездънен пробив в шампионата, доста евентуално преминавайки и през победа над Рафаел Надал. Според мен обаче полуфинал е изпълним за него. Ще бъде любопитно да следим и представянето на Борна Чорич.

Григор Димитров: Трети кръг

Смятам, че дуел със Синер може да се смята за стратегия най-малко. Най-важното ще бъде Димитров да бъде в добра физическа кондиция и да покаже неизменност на корта. Във всеки кръг след втория би го очаквало голямо предизвикателство, само че кой знае – може най-хубавият български тенисист още веднъж да реши да ни качи на влакчето и да направи нов незабравим US Open. Всички знаем, че разполага с гения за това.

Шампион: Стефанос Циципас

Според мен има няколко доста значими мача в ранните стадии на шампионата, които са способни да трансформират съвсем всяка прогноза. Ако доближи до полуфиналите, Рафаел Надал автоматизирано се трансформира в основен любимец за купата. Медведев не се радва на най-силните си месеци в Тура, само че с всеки кръг ще става все по-опасен.

Да, може би забелязвате несъгласие в прогнозите ми. Мачът Беретини – Циципас за мен ще е определящ. Да срещнеш предизвикателство като италианеца на толкоз ранен стадий е огромна опасност, тъй като множеството водещи тенисисти не доближават оптималното си равнище до четвъртфиналите. Ако Стефанос го преодолее, той става любимец №1 за мен, защото безшумно, само че непрекъснато означи освен развиване на тази настилка, само че и се кали с оспорвани мачове на огромната сцена.

Емил Евтимов:

Изненади: Бен Шелтън, Джак Дрейпър

Може би най-трудната за предугаждане категория. Турнирите от Шлема са доста специфични точно поради това, че постоянно се случва нещо изцяло ненадейно и ставаме очевидци на изгряването на нова звезда. Въпреки непредвидимия шампионат ми е мъчно да си показва сензация в стила на Ема Радукану на US Open 2022. И въпреки всичко упоменатите нагоре двама тенисисти са тези, от които чакат да създадат положително усещане. Шелтън е извънреден гений и занапред ще се приказва доста за него. Потенциално може да срещне Даниил Медведев в трети кръг и да направи живота на руснака доста сложен. Дрейпър също има голям капацитет и може да затрудни Оже-Алиасим във втори кръг.

Григор Димитров: Трети кръг

Ще дам скромна прогноза за присъединяване на Григор с вярата той да ме опровергае. Ако е на 100% физически, то не слагам под подозрение успеха над Стив Джонсън на старта. Накашима би бил подъл противник за втори, само че изцяло по силите на Димитров. С оглед на формата сега обаче чакам Яник Синер в трети кръг да спре някогашния №3 в света.

Шампион: Рафаел Надал

Толкова отворен като благоприятни условия за първенец шампионат от Шлема при мъжете от дълго време не сме имали. Разбира се, част от повода се крие в отсъствието на Новак Джокович. И въпреки всичко – ще заложа на най-логичното. Физическото положение както постоянно е огромният въпрос, само че Надал е доказвал, че намира метода да бъде на 100% за двете значими седмици.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР