Чашата на язовир Цанков камък се пукна. Сега водите на

...
Чашата на язовир Цанков камък се пукна. Сега водите на
Коментари Харесай

Пукна се чашата на язовир Цанков камък

Чашата на язовир " Цанков камък " се пукна. Сега водите на река Гашня вместо в язовира се изливат в подземните глъбини на няколко километра под с. Стоманово.
 
Коритото на реката е ронливо и никой от проектантите не е планувал, че не би трябвало да се вкарва в язовира. Сега се постанова незабавен ремонт.
 
Язовир " Цанков камък " ще е изсъхнал повече от два месеца поради планов оглед и ремонт на облицовката на коритото на р. Гашня. Ще се вършат и настоящи поправки на хидрогенератори 1 и 2 на Водноелектрическа централа " Цанков камък ".
 
Коритото на реката е в карстов регион - има ронливи скали, което води до загуба на вода. Заради източването на водите на язовира локални рибари настояват, че тонове риба са измрели от маловодието и неналичието на задоволително О2.
 
Рибарите настояват, че поради осъществяване на републиканските шампионати по лов на риба на пъстърва мястото е зарибено с парите на въдичарите, както и със средства от Българската федерация по риболовни спортове. Заради митинга им екоминистерството и НЕК договорили да се форсира ремонтът, а оттова и завиряването.
 
Според НЕК не се постановат съществени ремонтни действия, а единствено частични повърхностни обработки на облицовката на речното корито. В същото време държавната компания е оповестила социална поръчка за омрежване на склон. Обхватът на поръчката включва рискови разхлабени скални парчета и земна маса с ориентировъчен размер от 400 кубика, написа " 24 часа ".
 
Срещу 125 000 лева те би трябвало да се извозят и да се достави и инсталира стоманена мрежа по ската с анкер и крепежни детайли за 40 дни. При откриването на язовира строителите оповестиха, че заради съществуването на карстови формирания в най-ниската част дъното е било покрито с бетонова плоча, а откосите - с пръскан бетон, с цел да се обезпечава нужната водоплътност. Сега се прави ремонт на същите отвори, обявиха осведомени.
 
Язовирът, който бе пуснат в края на 2010 година, трябваше да бъде издигнат за 440 млн. лева, само че се оскъпи до 1 милиарда лв. поради закъснение и геоложки изненади в скалните структури и неприятни изследвания. Три пъти по-скъп излезе и обходният път над язовира, който бе наименуван от премиера Борисов " златен ".
 
Отсечката от 10 км и 900 м тунел и рехабилитация на други 10 км коства 120 млн. евро. По план трябваше да излезе 41 млн. евро. Строителите обясниха оскъпяването с несъответствуващото трасе, несъответстващите геоложки изследвания и непредвидени затруднения при строителството му.
 
Язовирът ще е изсъхнал повече от два месеца, тъй като 6 години след откриването му е открито, че скалната конструкция на река Гашня, която е приток на Въча, пропуща вода.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР