Чарлз Трети бе обявен официално за крал на Обединеното кралство

...
Чарлз Трети бе обявен официално за крал на Обединеното кралство
Коментари Харесай

Чарлз Трети бе обявен официално за крал на Обединеното кралство

Чарлз Трети бе разгласен публично за крал на Обединеното кралство от Съвета за унаследяване на английския трон, съобщи Българска телеграфна агенция.

Смъртта на кралица Елизабет Втора бе оповестена от Съвета за унаследяване на английския престол ,

излиза наяве от фрагментите, предавани онлайн по Би Би Си. Става дума за публично оповестяване на гибелта на починалата кралица от Съвета, което е част от церемонията по оповестяване на сина на Елизабет Втора, крал Чарлз Трети, за новия монарх на Обединеното кралство.

Кралят произнесе тирада, в границите на която съобщи, че гибелта на майка му, кралица Елизабет Втора, е " непоправима загуба ".

" Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно обвързване е да разглася пред вас гибелта на моята обична майка, кралицата .

Знам какъв брой надълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целия свят, тъгувате дружно с мен поради непоправимата загуба, която преживяхме ", съобщи крал Чарлз.

" За мен най-голямата разтуха е да знам за съболезнованията ,

които толкоз доста хора показаха на сестра ми и братята ми. И да знам, че цялото ни семейство може да разчита на тази така мощна обвързаност и поддръжка ", посочи монархът.

Новият монарх постави клетва, че ще пази правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него английският закон.

Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата. Двете копия бяха подписани и от очевидци, измежду които принц Уилям и кралицата консорт Камила.

Крал Чарлз III беше провъзгласен за първи път обществено като новия английски монарх от кралски чиновник

в двореца Сейнт Джеймс в гала, предавана онлайн по телевизия Би Би Си. 

Служителят прочете прокламацията от балкона на лондонската кралска резиденция, заобиколен от тръбачи в златни одежди. По време на оповестяването на прокламацията в Хайд Парк, в Лондонската кула и във военни обекти в Обединеното кралство прозвучаха оръдейни салюти. Облечените в червени униформи бойци в двора на двореца отдадоха чест и смъкнаха шапките си от меча кожа, с цел да поздравят новия крал.

Припомняме, че кралица Елизабет Втора умря в четвъртък на 96-годишна възраст след 70 години на английския престол. Погребението ѝ ще се състои по-късно повече от седмица.

Съгласно английския закон 73-годишният Чарлз наследи майка си със самия факт на гибелта ѝ в четвъртък.

Днес обаче специфичният Съвет по заместничество на трона, в който членуват стотици политици, епископи и високопоставени държавни чиновници, го обявяви официално за крал на церемония в двореца " Сейнт Джеймс ".

За първи път в историята тази гала беше предавана онлайн по малкия екран.

Вчера, в границите на първото си послание към нацията като крал, Чарлз Трети даде дума да служи на нацията с " преданост, почитание и обич " .

Чарлз е крал и държавен глава на Обединеното кралство, а също по този начин и на още 14 владения, измежду които Австралия, Канада, Джамайка, Нова Зеландия и Папуа-Нова Гвинея. 

По-рано през вчерашния ден Чарлз се завърна в Лондон от Шотландия ,

където умря майка му, и бе посрещнат с радостни възгласи и овации при идването си в Бъкингамския замък.

Очаква се на погребението на кралица Елизабет Втора да участват водачи от целия свят ,

измежду които и американският президент Джо Байдън, който съобщи през вчерашния ден, че ще участва на погребението. Датата на погребението към момента не е оповестена, само че се чака то да се състои по-късно повече от седмица.

Коронацията на крал Чарлз Трети ще се състои на по-късна дата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР