Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948

...
Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948
Коментари Харесай

Чарлз - странникът, когото Островът и светът осмива и недолюбва

Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948 година в Бъкингамския замък. Той е втори в линията за заместничество на трона и става престолонаследник, когато дядо му крал Джордж VI умира на 6 февруари 1952 година, а майка му става кралица Елизабет II.

Като момче гувернантката му Катрин Пийбълс го разказва като " свръхчувствителен, уединен, прекалено свенлив и предан на тихи занимания като четене и изобразяване ".

Тъй като родителите му постоянно са на дълги пътувания в чужбина, той се сближава с баба си, вдовицата на крал Джордж, кралица Елизабет, и с наставника си, своя прародител лорд Луис Маунтбатън

За негово неразбиране през 1958 година, когато е на девет години, той е разгласен за принц на Уелс - купа, непокътната от началото на XIV в. извънредно за престолонаследника.

На 13-годишна възраст Чарлз е изпратен в Гордънстаун, суровото шотландско училище-интернат, в което е учил татко му. Отчаяно уединен, той го ненавижда и разказва годините там като " безспорен пъкъл " и " затворническа присъда ".

През 1966 година обаче, по време на два приятни периода в австралийска гимназия, той съзрява и процъфтява, излизайки от черупката си. Отива да учи в Тринити Колидж в университета в Кеймбридж, ставайки първият престолонаследник, който взема тапия, и се дипломира през 1970 година с по-ниска втора степен на отличие. 

Чарлз научава уелски език в продължение на един период преди встъпването си в служба като принц на Уелс в замъка Каернарфон през 1969 година

От 1971 до 1976 година той служи в Кралския флот и до момента в който е на осем месеца в Карибския басейн, приятелката му Камила Шанд се омъжва за остарелия си другар Андрю Паркър Боулс, за огромна тъга на Чарлз. Квалифициран водач, принцът си печели имиджа на " екшън мъж ", който кара сърф и скача от самолети.

Той основава фондация " Prince`s Trust " с компенсацията си от 7400 лири стерлинги за овакантяване на военноморските сили и до 40-годишнината на фондацията тя е помогнала на повече от 825 000 младежи в неравностойно състояние да намерят специалност.

" Винаги съм бил възпитаван да се безпокоя за всички останали ", споделя той. " Винаги съм се опитвал да се оправям и да действам вярно за всички. "

В персоналния му живот приятелките му идват и си отиват през 70-те години. Насърчен от Маунтбатън, той предлага брак на внучката на своя наставник Аманда Кначбул през 1979 година, само че тя отхвърля. Под възходящия напън да си откри брачна половинка, 32-годишният принц предлага на 19-годишната лейди Даяна Спенсър през февруари 1981 година след малко ухажване. Тяхната " приказна женитба " на 29 юли същата година в катедралата " Сейнт Пол " в Лондон е излъчена по малкия екран в целия свят и е едно от най-големите държавни събития на века. Първото им дете, принц Уилям, се ражда през 1982 година, последвано от принц Хари през 1984 година

Чарлз прекара съвсем целия си живот в очакване да наследи майка си, кралица Елизабет II, въпреки че с напредването на възрастта той поемаше от ден на ден от нейните отговорности и отговорности. Но 73-годишният максимален наследник на починалия монарх се възползва оптимално от рекордно дългия си престой като най-дългогодишен престолонаследник, като си проправи личен път.

" Проблемът е, че няма длъжностна характерност, тъй че по-скоро би трябвало да си я измисляш в процеса на работа ", сподели един път той.

Маниакално деен по разнообразни тематики - въпреки и постоянно неосезаем - Чарлз се възприема като " отстъпник ", който работи против преобладаващия политически консенсус, разкрива някогашен консултант през 2006 година Понесъл бремето на упованията, животът му е белязан от ниска самокритика, само че движен от неумолимия блян да постъпва вярно. Чарлз счита за собствен дълг да помогне за възстановяване на живота на поданиците на майка си и се изрича намерено по близки до сърцето му въпроси, а точно архитектурата, околната среда, земеделието, вярата и различната медицина. Възгледите му постоянно са били отхвърляни и осмивани като ексцентрични или немодерни, само че други считат, че той е изпреварил времето.

През януари 2020 година на Световния стопански конгрес в Давос той предизвести бизнес водачите за световното стопляне и вредите за околната среда. " Каква е изгодата от цялото в допълнение благосъстояние в света, добито от нормалния бизнес, в случай че не можете да извършите нищо с него, с изключение на да гледате по какъв начин то изгаря в пагубни условия? ", сподели той.

Той приложи правилата си на процедура, като построи нов град в Югозападна Англия и пусна на пазара гама от биологични храни.

Той бомбардира държавните министри с лобистки писма по тематики, вариращи от несъответстващото армейско съоръжение до тежкото състояние на патагонската риба-зъб.

Десетгодишната битка за независимост на печата докара до публикуването на писмата през май 2015 година, разказано от един коментатор като " прочувствена въздишка на скръбта по света, който подхожда повече на куче ".

Британското сатирично списание Private Eye го назовава " Брайън ", откакто през 1969 година оприличава документален филм на Би Би Си за всекидневния фамилен живот на кралските особи на сапунена опера.

Непоколебимият светоглед на Чарлз - и вярата му в преработването - са отразени в сарториалния му жанр. От петгодишна възраст той се придържа към едно и също странично делене на косата, обувки от 1968 година и палто от 1985 година и носи безупречни двуредни костюми по поръчка на Андерсън и Шепърд.

След взривоопасното изявление на Даяна за Би Би Си през ноември 1995 година майка му упорства двойката да се разведе, което се случва на 28 август 1996 година Когато Даяна умира в автомобилна злополука през 1997 година, Чарлз репатрира тялото ѝ от Париж и упорства да ѝ бъдат оказани цялостни кралски почести след гибелта. Камила последователно е показана пред в началото враждебната общност като неотменна спътница на Чарлз. Годежът им е разгласен през 2005 година, като социологическите изследвания демонстрират поддръжка за брака. Те се венчават на 9 април 2005 година на гражданска гала в Уиндзор Гилдхол. Тя става херцогиня на Корнуол. Оттогава Чарлз е очевидно по-щастлив с " обичаната си брачна половинка " до себе си и стана дядо.

През 2022 година кралицата позволи трънливия въпрос каква ще стане Камила, когато Чарлз стане крал, като даде благословията си тя да се назовава " кралица-консорт ". Двойката съобщи, че " надълбоко осъзнава достойнството, която съставлява желанието на майка ми ", а Чарлз похвали Камила, че е била негова " непоколебима поддръжка от самото начало ".

Синът на Уилям Джордж се появи първи през 2013 година, последван от Шарлот през 2015 година и Луи през 2018 година Синът на Хари Арчи се роди през 2019 година, а по-късно дъщерята Лилибет през 2021 година Чарлз се интересува от развиването им, макар че съгласно известията се е отчуждил от Хари, откакто той се отхвърли от кралския живот и се реалокира в Съединените щати. От Калифорния той е отправял редица рецензии, в това число по какъв начин татко му и брат му са попаднали в клопката на строгия кралски живот и по какъв начин не е приказвал с татко си от месеци.

Би Би СИ, БГНЕС
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР