Чарлз Дарвин вярва, че еволюцията е създала безкрайни най-красиви форми“.

...
Чарлз Дарвин вярва, че еволюцията е създала безкрайни най-красиви форми“.
Коментари Харесай

Раците са еволюирали пет отделни пъти – защо едни и същи черти продължават да се появяват в природата?

Чарлз Дарвин има вяра, че еволюцията е основала „ безкрайни най-красиви форми “. Това е хубаво мнение, само че не изяснява за какво тя продължава да основава раци…

Учените от дълго време се чудят дали има граници на това, което естественото развиване може да реализира или Дарвин е бил прав с безкрайността. Истината наподобява лежи някъде сред двете.

Въпреки че не наподобява да има таван за броя на типовете, които могат да се развият, може да има ограничавания за това какъв брой съществени форми могат да се развият тези типове. И еволюцията на сходни на раци същества е един от най-хубавите образци за това – защото те са еволюирали освен един път, а най-малко пет пъти.

 Haeckel Decapoda

Decapoda

Раците принадлежат към група ракообразни, наречени десетоноги (Decapoda), защото имат пет чифта крайници. Някои десетоноги, като омари и скариди, имат пълен, мускулест стомах, който е по-голямата част от животното, която ядем. С едно бързо придвижване на корема си омарите могат да се изстрелят обратно и да избягат от хищниците.

За разлика от тях, раците имат сплеснат стомах, спретнат под сплеснат, само че необятен гръден панер и черупка. Това им разрешава да се шмугват в скални пукнатини, с цел да се защитят. Еволюцията неведнъж се стопира на това решение, тъй като работи добре при сходни условия.

Най-голямата група раци са Brachyura (криви раци, също наричани морски раци или крабове), в това число ядливите раци и атлантическите сини раци.

Другата огромна група са Anomura (фалшиви раци), с предшественик, който наподобява повече на омар. Подобно на кривите раци, техните компактни тела са по-отбранителни и могат да се движат встрани по-бързо.

И те не са изключение!

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР