Чарлс Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол, умира на

...
Чарлс Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол, умира на
Коментари Харесай

Историята на момичето, вдъхновило написването на „Алиса в страната на чудесата"

Чарлс Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол, умира на 14.01.1898 година. Той разгласява над 15 книги преди гибелта си, само че никоя от тях не доближава славата и известността на „ Алиса в страната на чудесата “. Чарлс бил другар на семейство Лидъл от много време, защото бащата на Алиса – Хенри, работел в Християнската черква на Оксфорд. Чарлс се сприятелява със семейство Лидъл през 1855 година като първо става непосредствен с най-голямото от децата – Хари. Доджсън постоянно водел децата на пикник, където им разказвал фантастични истории и им правел изключителни фотоси, защото заниманието му било фотографията.



Той прекарвал времето си с всички деца, само че любимката му била Алиса Лидъл. Тяхното другарство завършва ненадейно през юни 1863 година по незнайни аргументи. Някои биографи с паника споделят, че считат, че повода за тази разлъка е фактът, че Чарлс имал увлечения към Алиса и даже желал да се ожени за момичето, което по това време било единствено на 11 години. Други настояват, че по-голямата сестра на Алиса – Лорина, била влюбена в Чарлс, по тази причина той прекратил връзките си със фамилията. Истината обаче, евентуално в никакъв случай няма да излезе нескрито, защото страниците от дневника на Луис Карол, описващи живота му през този интервал, са изгубени, а фотосите изгорени.



Алиса е четвъртото дете в семейство Лидъл. Тя е родена на 4.05.1852 година. На 10 години тя се трансформира във вдъхновението на Луис Карол за написването на прословутата книга. Алиса има 9 братя и сестри и постоянно прекарва времето си с две от тях – Едит и Лорина. Трите пътуват до Европа, когато Алиса е още младо момиче.

Алиса Лидъл

Алиса подписва брак с Реджиналд Харгрийвс – британски състезател на крикет, когато е на 28 години. Двойката има три деца – Алън, Леополд и Карил. Първите две момчета умират като бойци през Първата международна война, а Карил оцелява и основава семейство след войната. Съпругът на Алиса умира през 1926 година, оставяйки я сама в дома им. Поддръжката на парцела коства прекомерно доста за самотна вдовица и тя е принудена да продаде ръкописа на книгата, който й е подарък от самия Луис Карол.

Книгата доближава до цена от 15 400 паунда – 4 пъти повече от цената, препоръчана от аукционната къща „ Sotheby”. По-късно книгата е поръчана от американския предприемач Елридж Джонсън. „ Алиса в страната на чудесата “ е показана в Колумбийския университет, а Алиса е поканена на представянето, където се случва друго забавно нещо.

80-годишната Алиса среща Питър, който дружно с братята си е въодушевил написването на друга известна книга „ Питър Пан “, написана от Джеймс Бари. В последна сметка книгата на Алиса е закупена от американски библиографи и върната на народа на Англия, като премия за тяхната храброст през Втората международна война. Днес ръкописът се намира във втората по величина библиотека в света – Британската библиотека в Лондон.



Алиса умира на 16.11.1934 година на 82-годишна възраст. Погребана е в църквата „ St. Michael and All Angels “ в Хемпшир.
Друга забавна история от живота на Алиса е, че (вероятно) синът на кралица Виктория – принц Леополд, се влюбил в нея по време на престоя си в Оксфорд. Въпреки, че това не е доказано, друго нещо се е случило сигурно – Леополд кръщава щерка си Алиса, а Алиса назовава втория си наследник Леополд. Някои настояват, че името на третия наследник на Алиса – Карил, е въодушевено от псевдонима Луис Карол, само че самата Алиса отхвърля тези клюки.

По книгата на Луис Карол са направени няколко кино лентата, а Китай не разрешава всеки от тях през 1931 година поради вярването, че „ животните не трябва да употребяват човешки език “. От излизането си до в този момент, от „ Алиса в страната на чудесата “ са продадени над 100 милиона копия.

Източник: iskamdaznam.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР