Чакащите за трансплантация на бял дроб българи, няма да могат

...
Чакащите за трансплантация на бял дроб българи, няма да могат
Коментари Харесай

Росен Иванов: Водят се преговори за трансплантации с други центрове в Европа

Чакащите за трансплантация на бял дроб българи, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше контракт. Малко след положителната вест за сполучлива трансплантация на бял дроб на Илияна Христова, стана ясно, че Виена към този момент няма да приема чужденци. Така вярата, че излаз от рецесията с белодробните трансплантации има, беше бързо попарена и нашите пациенти имат късмет за избавление единствено като здравни емигранти.

Какви са разновидностите в този момент и по кое време ще завърши чакането - посетител по тематиката в Сутрешния блок на БНТ1 беше Росен Иванов, изпълнителен шеф на Агенцията по Медицински контрол, към която от тази година минаха трансплантациите.

Росен Иванов, изп. шеф на Агенцията по Медицински контрол: Това е суверенно решение на Австрия, в тази ситуация Виенската болница. Споразумението с България не е прекъснато, значимото е, че в тази част по образованието на взаимни екипи то е в действие и ще се извършва. Има график за образование от началото на 2020 г, образувани са екипи, програмата е ясна. Към момента министерството на опазването на здравето подхваща решителни ограничения да се подписа ново съглашение с различен транплантационен център в Европа. Изключително интензивни диалози се водят.  Отказът на Австрия да извърши трансплантациите не е персонално отношение към България Отказът на Австрия да извърши трансплантациите не е персонално отношение към България
Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни има контракт. Малко след до...

В ефира на предаването директно се включи и Наталия Маева, сполучливо трансплантирана пациентка, член на УС на Българска пациентска организация.По думите й, пациентите са извънредно обезпокоени от обстановката.

И предходната година се водеха договаряния, отново се търсеха разновидности с клиника. Илияна е добър образец, само че за жал, другите пациенти няма да имат късмет, съобщи Маева.

В отговор, Росен Иванов съобщи, че обстановката не е по виновност на нашата страна и сега се прави всичко допустимо за съглашение с друга клиника за трансплантации в Европа.

Наталия Маева съобщи още, че писмото от Виенската клиника с аргументите за прекратяването на съглашението би трябвало да бъде обществено оповестено, като даде образец, че това се е случило в Гърция, на чиито пациенти също е отказана опцията за повече трансплантации.

Росен Иванов обаче съобщи, че все още не разполага с текста на писмото.
 Нова белодробна трансплантация на българин във Виена след двегодишно спиране Нова белодробна трансплантация на българин във Виена след двегодишно спиране
Първа белодробна трансплантация на български пациент след близо 2 години спиране беше осъществена в Университетската болница във Виена. 28-годишната...

За последните две седмици у нас е имало три донорски обстановки, за жалост всички органи отпътуват за Европа, защото у нас няма подобаващи реципиенти, добави Иванов.

Подготвя се огромна стратегия за образование, този уикенд имаше семинар във Велико Търново на координатори по донорство, тъй че работим интензивно за възстановяване на обстановката, безапелационен е шефът на Агенцията.

Вижте целия диалог във видеото!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР