Чакащите сдружения с готови документи няма да имат предимство по

...
Чакащите сдружения с готови документи няма да имат предимство по
Коментари Харесай

Важни промени в програмата за саниране: досега подадените над 3 хил. проекти трябва да се преработят

Чакащите сдружения с подготвени документи няма да имат преимущество по Националната стратегия за саниране. Разходите за енергийно проучване и механически паспорт на постройките ще са за сметка на притежателите Първите оповестени процедури се чакат доникъде на юли месец.
Лоша вест сервира тези дни Министерство на регионалното развитие на хиляди сдружения на етажната благосъстоятелност в страната. Над 3-те хиляди чакащи от предходния програмен интервал няма да имат преимущество по и ще би трябвало да преработят плановете си, с цел да се наредят на опашката.

Това беше оповестено от заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова в за Медияпул преди дни.

Става дума за 3311 сдружения на етажна благосъстоятелност, които са в регистъра на Българската банка за развиване (ББР), и за които предишният път не стигна финансирането. Първоначалните известия на Министерство на регионалното развитие бяха, че сдруженията автоматизирано ще се наредят на опашката за новото финансиране, като по този начин ще попаднат в първия кръг до края на март 2023 година Това е значимо, тъй като класиралите се за него ще получат 100% финансиране за саниране, а тези, подадени след март 2023 година до края на годината ще получат 80% от цената на строително-монтажните работи.
Реклама
От изявлението с заместник-министър Иванова излиза наяве, че макар, че тези сдружения имат подадени заявки в ББР, те няма да могат да бъдат трансферирани за кандидатстване по Плана за възобновяване и резистентност, поради получен отвод за сходно деяние от страна на Европейската комисия по време на договарянията за правенето на стратегиите и изискванията по тях.

Причината за отменяне на преимуществото на тези обекти, е постигането на заложеното условие за постигане на най-малко клас " В " енергийна успеваемост за многофамилните жилищни здания. В миналата национална стратегия то беше занижено до най-малко клас " С ".
Какво би трябвало да създадат
Така в този момент, с цел да могат да бъдат включени още веднъж за финансиране, тези сдружения ще би трябвало да потвърдят, че ще реализиран изискваният по-висок клас енергийна успеваемост. Това значи ново техническо проучване, на база на което да получат механически паспорт и енергийно проучване на постройката, с които да потвърдят постигането от минимум 30% икономисване на енергия, както е заложено като изискване по ПВУ.

Освен всичко останало, разликата сред досегашната Национална стратегия и финансирането по Плана е, че новите разноски за проучване и механически паспорт ще са за сметка на притежателите на постройките. Тоест чакащите над 3 хиляди сдружения ще поемат тези разноски със лични средства, в случай че желаят да бъдат включени за финансиране на саниране на постройките им. Според Иванова това щяло да коства приблизително по 1000 лева на жилище.
Реклама
В своето изявление зам.-министърът обаче разяснява, че тези сдружения въпреки всичко имат индиректно преимущество пред останалите: а точно към този момент основаните обединявания и фактът, че няма да губят време в основаване занапред на сдружения за етажна благосъстоятелност.
Новостите в насоките
Окончателните насоки по новата стратегия към момента не са оповестени. Това следва да се случи в границите на идващия месец, съгласно министерството. Но от изявлението излиза наяве, че има още вести. Например заниженото условие за съществуването на най-малко 36 жилището в постройката, с цел да може тя да бъде санирана със средства по проекта. С измененията, за финансиране със средства по ПВУ ще могат да аплайват всички здания, които имат повече от 3 жилището. Това значи фрапантно увеличение на броя на искащите за саниране.

Променя се и мястото, на което ще се подават заявките. Според Иванова до момента построеният модел общините да одобряват документите е малко противоречив, заради натовареността на администрацията по приключването на старите процедури. Затова Министерство на регионалното развитие се стопира на два разновидността като единият остава общинските администрации да се оправят с активността, а другият е посредством външни компании, разпределени по една във всеки регион за обмисляне т.е. 6 на брой.

Съвсем разумно те ще бъдат определени с процедури по Закон за обществените поръчки, което обаче е муден развой. За тази цел до привършване на процедурите и избор на реализатори, заявките ще се одобряват непосредствено в Министерство на регионалното развитие.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Места 3 Здравеопазване 1 Компании 2 Места 3 Здравеопазване 1 Строителство и парцели 2 Компании 3 Икономика Реклама
Дали този вид е по-работещ от схемата с общинските администрации и ще бъде по-успешен и постижим не може да стане ясно, поради тромавите процедури по Закон за обществените поръчки и проблемите с избор на подобаващ реализатор.
От по кое време ще може да се кандидатства
Според първичните проекти, заложени в ПВУ стартът на процедурите трябваше да е началото на идващия месец - юли 2022 година Това обаче търпи закъснение и от Министерство на регионалното развитие се надяват най-късно доникъде на юли да са подготвени насоките и инструкциите за подаване на документи за саниране на жилищни здания.

Всички изброени до тук условия са в развой на разискване и координиране, което съгласно Иванова значи, че " съответният метод към момента не е обяснен " и се чака утвърждение на окончателните условия и параметри от Министерски съвет.

В същото време всички дейности би трябвало да се случват оптимално бързо, тъй като процесите по саниране на постройките в България би трябвало да приключат до края на 2026 година.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Опит да се избегне картелът
По думите на Иванова, опитът от досегашната национална стратегия за саниране открива, че за някои строително-монтажни работи по процеса на обновяване на постройките е имало картелни съглашения сред фирмите за цените.

По тази причина концепция на Министерство на регионалното развитие е в този програмен интервал да се сключат рамкови контракти с няколко компании в един район, които компании по-късно ще аплайват за осъществяване на СМР по здания, които са подали своята цялостна документи и са получили утвърждение за финансиране, като ще бъде определена най-хубавата оферта.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР