Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно, тъй

...
Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно, тъй
Коментари Харесай

Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно

Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки стачкуват безсрочно , защото у нас към момента не се правят трансплантации на бял дроб, оповестява Българска национална телевизия.

Клиниката във Виена , която имаше съглашение с България заяви през август, че стопира приема за задгранични пациенти .

Пациентите са недоволни , че Министерството на здравеопазването ги оставя без конкуренция , до момента в който договаря с други клиники.

Министерството обмисля да финансира интервенции отвън Европейски Съюз , а 18 души не могат да бъдат трансплантирани у нас, защото към момента нашите лекари се образоват във Виена .
 Асоциация
Асоциация " Пулмонална хипертония " афишира неопределен митинг за оставката на Ананиев

В отворено писмо до премиера, ръководителя на Народното събрание, омбудсмана и медиите

" От май до момента има една направена трансплантация . Клиниката във Виена беше единствената, която приемаше български пациенти. В момента у нас има към 18 души, които чакат за белодробна трансплантация ", разяснява пред НоваТВ Тодор Мънгъров, ръководител на съдружие " Асоциация Пулмонална Хипертония ".

Министерството убеждава, че поставя старания, България да се включи към Евротрансплант и че към този момент има създадена Национална стратегия за поощряване на донорството.

" В тази стратегия няма нищо съответно и ясно написано. Няма финансови параметри. Недопустимо е български жители, които се лекуват в други страни, да не могат да се лекуват у нас ", изяснява юристът Христина Николова.
 Емиграцията е единственият късмет за нуждаещите се от белодробна трансплантация
Емиграцията е единственият късмет за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Това мнение изрази доктор Тодор Мангъров от " Асоциация пулмонална хипертония "

В същото време, на 12 септември разкриха канал за донорство на бъбреци у нас . Трансплантациите се правили в Турция , където били представяни подправени документи, че донорът и реципиентът са родственици.

На донора се заплащало след самата интервенция сред 5000 и 7000 евро, а незаконната група прибирала сред 50 и 100 хиляди евро .

България е на едно от последните места по донорство . За 2018 година у нас е имало единствено 15 броя донори. Лидерите по донорство са Испания, Белгия и Хърватия, до момента в който България е едвам на 41 място дружно с страните, които не са толкоз добре развити и не са членки на Европейския съюз.
 Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори
Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори

Годишно в България се вършат 20-25 трансплантации
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР