Ч овешкият мозък сякаш е програмиран да вижда човешки лица

...
Ч овешкият мозък сякаш е програмиран да вижда човешки лица
Коментари Харесай

Защо мозъкът ни е склонен да „вижда“ лица там, където ги няма?

Ч овешкият мозък като че ли е програмиран да вижда човешки лица там, където не може да съществуват - върху Луната, върху пластмасови бутилки, играчки, прахосмукачки, написа електронното издание "МедикалЕкспрес ".

Има хора, които са сигурни, че са видели лицето на Христос върху сандвич.

Досега учените не знаеха за какво мозъкът реагира по този начин, когато обработва зрителни сигнали и ги интерпретира като лица.

Невролози от университета на Сидни откриха, че човешкият мозък разпознава и проучва действителни човешки лица по същия метод, както разпознава илюзорни лица.

"От позиция на еволюцията наподобява, че преимуществото от това в никакъв случай да не пропуснеш лице надвива над грешките, когато неодушевени обекти са възприемани като лица ", споделя проф. Дейвид Але, началник на проучването на факултета по логика на психиката в университета.

Why the Brain Is Programmed to See Faces in Everyday Objects

" Face Pareidolia ", seeing face-like structures in inanimate objects occurs when sensory input is processed by visual mechanisms that evolved to extract social content from human faces
— Nayef Al-Rodhan (@SustainHistory)
"Способността бързо да виждаш и засичаш лица е преимущество, само че системата работи, като ползва един недодялан пример от две очи над нос и уста. Много неща може да се впишат в този пример и това да провокира реакцията на различаване на разположение ", сподели той.

Лицевото различаване в мозъка работи със скоростта на мълния, в границите на няколкостотин милисекунди.

Why do we see faces in everyday objects, asks
— BBC Future (@BBC_Future)
"Ние знаем, че тези обекти в реалност не са лица, само че усещането за лице надвива ", споделя проф.Але.

Освен това ние освен си представяме лица, само че ги проучваме и им даваме прочувствена оценка. Мозъкът обработва информацията и за същинските, и за измислените лица, по идентичен метод.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР