capital.bgа малко под година двете най-гледани телевизии в България ще

...
capital.bgа малко под година двете най-гледани телевизии в България ще
Коментари Харесай

Сделката е подписана. Келнер взима бТВ и телевизии в още четири държави за 2,1 млрд. долара

capital.bg

а малко под година двете най-гледани малките екрани в България ще имат нови притежатели: откакто април братята Домусчиеви купиха " Нова тв " от скандинавския й притежател, доникъде на идната година чешкият милиардер Петр Келнер ще придобие bTV от настоящия ѝ американски мажоритарен акционер. Същият Келнер, който не бе харесан от Комисия за защита на конкуренцията да купи " Нова ".

В неделя късно вечерта Central European Media Enterprises (CME) заяви, че ще бъде купена от PPF - фондът на Келнер, при оценка от 2.1 милиарда $. Това значи нов притежател на група от пет малките екрани: освен bTV и в още четири страни - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.


Според формалното известие контрактуваната цена носи награда от 32% за притежателите на елементарни акции на CME от клас А (те ще получат по 4.58 $ на акция) по отношение на 25 март 2019 година, когато сдружение разгласи старт на продажбата. Основният владетел на тези елементарни акции е американската AT&T (с 64%), който обаче дейно управлява 75% от CME посредством привилегированите акции. Пакетът от пет малките екрани е генерирал за продаваното сдружение доходи от 704 млн. $ през предходната година, което е донесло оперативна облага преди обезценки и амортизации от 223 млн. $ (т.е. сегашната оценка е над 9 пъти брутната печалба).

Сделката не е изненада. От месеци импровизирано се говореше, че първо тандем от PPF и United Group (която победи в наддаването за БТК) водят извънредни договаряния за пакета малките екрани. После в наддаването е траял единствено Келнер и още преди седмица се знаеше, че споразумението е въпрос на дни. Чехът към този момент има " Теленор България ", тъй че ще може да тества моделът телеком-телевизия.

Официално: договорка доникъде на 2020 година

В известието до медиите ръководителят на Борда на шефовете на съдебномедицинска експертиза Джон Билок, разяснява, че " Специалният комитет на Борда, дружно с нашите съветници, направи просторен обзор на опциите със забележителен брой заинтригувани страни в стратегическо и финансово отношение. Днешното известие удостоверява нашия приоритет да доставяме стойност на всички акционери ".

 

Цялата обява ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР