Бюстове на великите Левски и Ботев ще красят град Тараклия

...
Бюстове на великите Левски и Ботев ще красят град Тараклия
Коментари Харесай

Бюстове на Левски и Ботев ще красят град Тараклия в Молдова

Бюстове на великите Левски и Ботев ще красят град Тараклия в Молдова. Причината е, че там живеят най-вече етнически българи.

Статуите бяха показани през днешния ден в Английския двор на Археологическия музей във Варна от основателите на благородната концепция - Младен Станев и проф. Николай Овчаров, надлежно ръководител и заместител ръководител на Асоциацията на българите по света, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Бюстът на Апостола е направен от проф. Димитър Рашков, родом като Левски от Карлово. Средствата са събрани от дарения, като най-вече е дал Христо Христов, кмет на варненския регион " Младост ". Бюстът на Христо Ботев е възложен от персоналната сбирка на Тамплиерите в България.

Паметникът на Левски ще бъде ситуиран пред Младежкия център, носещ името му в Тараклия, а на Ботев - във фоайето на Българския университет там.

Двата паметника ще бъдат публично открити на 22 септември от вицепрезидента Илияна Йотова, която е патрон на самодейността.

Идеята за български монументи в Тараклия се родила преди 5 години, заяви Младен Станев. До момента в молдовския град има монументи на Олимпи Панов и ген. Иван Инзов. Идеята е родната къща на Панов, която е непокътната, да бъде превърната в музей, добави Станев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР