Бюст-паметник на пълководеца генерал Иван Колев, по повод 160 години

...
Бюст-паметник на пълководеца генерал Иван Колев, по повод 160 години
Коментари Харесай

Почетоха паметта на генерал Колев с поставяне на бюст-паметник

Бюст-паметник на пълководеца военачалник Иван Колев, във връзка 160 години от рождението му, бе открит през днешния ден от кмета на Варна Иван Портних и Артак Казарян, ръководител на съдружие „ Български родолюбци “, което е основател на събитието. Средствата са обезпечени от  Община Варна. Паметникът се намира в градинката на кръстовището сред бул. „ Цар Освободител “ и улицата, която носи името на героя. Автор на творбата е Живко Дончев - притежател на премията „ Варна “ за тази година. На постамента е издълбан куплет от стихотворението на Иван Вазов „ Добруджанската кавалерия “, което възхвалява подвига на мъжете от българската конница.



След формалното разкриване паметникът бе осветлен от свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. На събитието участваха регионалният шеф Андрияна Андреева, командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, доста организации и жители. Зам.-председателят на " Български родолюбци " Валентин Иванов изясни, че идеята за паметника е била подкрепена от 10 неправителствени организации. Той напомни, че с помощта на военачалник Колев по време на Първата международна война са спрени съветските и румънски войски и тяхното нахлуване към Варна и Бургас. Освен това, на днешния ден би трябвало да чества цяла България, защото на тази дата преди 83 години Южна Добруджа се връща в рамките на страната ни, сподели още Иванов.

Организатори на церемонията за откриването на паметника са бяха Общината, Военноморските сили на България и Варненската и Великопреславска митрополия. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР