Бюст-паметник на 28-ия президент на САЩ Удроу Уилсън да бъде

...
Бюст-паметник на 28-ия президент на САЩ Удроу Уилсън да бъде
Коментари Харесай

101 години след Ньойския договор, порязал България: Вдигат паметник на Удроу Уилсън в София

Бюст-паметник на 28-ия президент на Съединени американски щати Удроу Уилсън да бъде повдигнат в София като израз на благодарност на българския народ към неговите заслуги за опазване на националния суверенитет и териториалната целокупност на България, написа Труд.

Такава самодейност оповестиха от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите – 27 ноември, когато се навършиха 101 години от Ньойския кротичък контракт, лишил 11 300 кв. км от територията на страната ни.

"Малко прочут факт е, че териториалните искания на трите ни съседки (Сърбия, Румъния и Гърция – б.р.) са били надалеч по-големи и под въпрос е било сложено самото битие на България като суверенна страна. Решителната интервенция на тогавашния американски президент Удроу Уилсън предотвратява това. Категоричното му заявление, че той по-скоро ще напусне Парижката мирна конференция, в сравнение с да се съгласи с подялбата на един народ със независима страна и вековно минало, възпира тези нападателни искания и в последна сметка, въпреки и териториално орязана, страната ни оцелява и резервира своето независимо битие ", сочат магистратите.

"Наясно сме, че един век по-късно светът е друг и в този момент е време за унищожаване, а не за подложен на граници, изключително тук – на Балканите. Но в същото време историята би трябвало да бъде помнена, с цел да не бъдат повтаряни грешките й, а също би трябвало да бъдат помнени и почитани тези, които са се опитвали да ги предотвратят “, декларират прокурорите и следователи. Представители на двете професионални организации ще създадат нужните действия пред Столична община, с цел да осъществят самодейността.

Двадесет и осмият президент на Съединени американски щати от 1913 до 1921 година е от Демократическата партия. По специалност е академик – преподава история и политически науки в Университетите Джонс Хопкинс и Корнел, става президент на Принстънския университет. Като политик и определен за губернатор на щата Ню Джърси от 1911 до 1913. Подкрепя даването на изборни права на дамите, със закон понижава лихвата по заемите за фермерите, вкарва ограничения за възбрана на детския труд и закон за основаване на система за трудови компенсации, укрепва и уголемява армията и флота. На мирните договаряния през 1919 година Удроу Уилсън осуетява проекта за ликвидирането на България и разделянето ѝ на три региона, подчинени на Сърбия, Румъния и Гърция. Лауреат е на Нобелова премия за мир за 1919 година

Ясен Тодоров, член на Управителния съвет на Камарата на следователите в България пред Труд: Надяваме се на поддръжка от всички родолюбци

- Г-н Тодоров, имате ли пояснение за какво 30 години, откогато няма Студена война, към момента у нас малко се приказва за Ньойския кротичък контракт и ролята на президента на Съединени американски щати Удроу Уилсън?
- Моето пояснение е, че неглижирането на присъединяване на България в Балканските и Първата международна война е в резултат на насажданото у генерации българи по време на социализма разбиране, че тези войни са били завоевателни за нашата страна, което безусловно не е правилно. Тези три войни са имали една единствена цел - реализирането на българския народен блян, т.е. събирането под една обща „ държавна стряха “ на всички българи от Мизия, Тракия и Македония. Малко се знае, че позитивното отношение на президента Уилсън в огромна степен е повлияно от мнението на американския публицист Алберт Сониксен, който през 1906 година обикаля Македония с чети на ВМОРО и е доста добре осведомен с ситуацията на българите както там, по този начин и в Одринско. Самият Ньойски контракт, който е част от системата на Версайските контракти, е прегледен образец по какъв начин унизителното отношение към победените води единствено и само към предпочитание за реванш, което в тази ситуация е довело до най-ужасното нещо, случило се до момента в историята на човечеството, а точно - Втората международна война.

- В самодейността сочите, че в този момент на Балканите е време да се отстраняват, а не да се слагат граници, без в това време да се не помни историята, нейните неточности и хората, които са се опитвали да ги предотвратят. Виждате ли и в този момент „ нападателни искания “ към България, сходни на тези отпреди 101 години!
- Искрено се надявам ние и нашите съседи да сме се поучили от грешките в предишното, да сме си дали прошка и в бъдеще дружно да градим едни по-добри и обединени Балкани. За страдание тези, които най-вече сме подкрепяли и за чиято независимост са дали живота си десетки и стотици хиляди български мъже, не желаят да признаят очевидната историческа истина и живеят в свят, присъщ за времето на Тито и Сталин. Аз съм твърдо уверен, че мястото на Република Северна Македония е в обединеното европейско семейство и всички граници сред нашите приятелски страни би трябвало да паднат вечно, само че това никога не може да става за сметка на българската история и паметта на починалите за реализирането на националния ни блян.

- Имате ли предложение за уместно място в София, на което да се сложи бюст-паметника?
- Този въпрос към този момент не стои на дневен ред, тъй като още не сме внесли предложение в Столична община. Това ще стане, в случай че самодейността ни получи задоволително огромна социална поддръжка. Надявам се да бъдем подкрепени както от професионални историци и хора на науката, по този начин и от родолюбиви български жители от всяка сфера на публичния живот.
.native-ad-suggested-news { position: relative; margin-bottom: 40px; width: 100%; padding: 20px 0; border-top: 1px solid #e7e7e7; border-bottom: 1px solid #e7e7e7; }.native-ad-suggested-news h2,.native-ad-suggested-news h2 a { font-weight: normal; margin-bottom: 10px; font-family: `Roboto Slab`,serif; color: #000!important; }.native-ad-suggested-news h2 { margin-bottom: 10px; }.native-ad-suggested-news.img-responsive { width: 100%; }.native-ad-suggested-news.img-wrapper { overflow: hidden; }.native-ad-suggested-news.native-ad { display: block; width: auto; height: 18px; background: #ffffff; float: left; bottom: 0; }.native-ad-suggested-news.ad-link { display: inline-block; float: right; margin-right: 4px; line-height: 8px; font-family: Roboto,sans-serif; font-size: 12px; line-height: 10px; color: #777; }.native-ad-suggested-news.barcode { display: inline-block; float: left; width: 13px; height: 10px; margin-right: 5px; border-radius: 0; max-width: 13px!important; }.video-bellow-article { position: relative; display: block; } function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР