Бюрото се отчита три пъти за един месец, от една

...
Бюрото се отчита три пъти за един месец, от една
Коментари Харесай

Нищо конкретно отново в думите на Бойко Рашков пред депутати

" Бюрото се регистрира три пъти за един месец, от една страна е добре, от друга е необичайно , че след приемане на доклада на Бюрото отново се прави. Обявих, че имаме проблеми, които желаят да ги разгледаме в Комисията. Казахте, че няма време и ще стане след 15 януари. " Това съобщи Бойко Рашков - ръководител на Бюрото за надзор на СРС и членовете на Бюрото в Комисията по вътрешна сигурност и Комисията за надзор на службите по време на чуване.

За основния прокурор не важи, сякаш датата 15 януари и през днешния ден отново сме на отчитане , означи той. Рашков се оплака, че поканите са пристигнали вечерта преди чуването и попита каква е задачата.

Председателят на Комисията за надзор на службите Димитър Лазаров отговори, че това не е чуване за 3-ти път на Бюрото. Прави се тъй като е имало изказванията в медиите за нелегално подслушване на политици и публицисти и срещата е да се обясни имало ли е всеобщо нелегално подслушване на политици и жители.

 Социалистите желаят да чуят Бойко Рашков за СРС-та в пленарна зала
Социалистите желаят да чуят Бойко Рашков за СРС-та в пленарна зала

Червените са обезпокоени по какъв начин се ползват СРС-та у нас

Цветан Цветанов означи, че съвещанието е можело през днешния ден да не се организира, в случай че е имало повече разсъдък , опозицията е внесла топката за Доклада, когато ръководителят на Комисията за надзор над службите е бил зад граница. За това е останало усещането за нещо прикрито. Трябвало е да се изслуша през днешния ден в пленарна зала.

Има ли изказвания за тежки нарушавания при използване на СРС на политици и публицисти и от кого са направени , попита Красимир Янков от Българска социалистическа партия.

Рашков съобщи, че не знае кой е направил внушения и защо. Кой е употребявал израза всеобщо подслушване, попита той. По думите му това било редакторски анонс и нямало връзка с неговото изявление. Той бил обяснил, че след 2015 г са съумели да редуцират процедурите за използване на СРС.

Рашков посочи, че не е очаквал, че е допустимо в пленарна зала, откакто двата отчета до момента на Бюрото са прочетени за 40-45 минути, да се обърне внимание върху проблемите на Бюрото, и е потребно за депутатите да показа проблемите, на които са се натъкнали.

Рашков посочи, че обърнал внимание на тема, която другаде не е можело да бъде разяснявана. Той акцентира, че да се упрекна посетител в Народно събрание, че политиканства , когато излага обстоятелства, било недоумение на материята и отвращение за схващане защо става дума. Рашков съобщи, че ръководител на правна комисия е неприемливо да му размахва пръст и да му споделя, че му остава още една година.

 Цацаров „ за “ обединен указател за СРС
Цацаров „ за “ обединен указател за СРС

Има възбрана по Наказателно-процесуален кодекс от Бюрото за СРС да четат материалите от следствията

За членовете на Бюрото, когато със СРС са ограничавани правата, можем да го квалифицираме като нарушаване на закона и това е оптималното нарушаване, което може да установяваме, разясни Рашков. За 5 български жители са приложени СРС непозволено през 2016 година е посочено в отчета.

Рашков разясни, че е изпратил писмо до основния прокурор по отношение на магистрат, при който двукратно е прилагано СРС и едното от настояванията не е подписано от наблюдаващ прокурор, а от различен. Рашков извади данни, съгласно които СРС са желани и прилагани по време на всички държавни управления и съобщи, че няма политически подтекст в дейностите му.

По думите му 164 нарушавания имало единствено в писмо, изпратено на основния прокурор. В над 10% от случаите е нарушаван законът. 30% са некачествените претенции от съдиите. През 2016 отводите по претенции на ДАНС са 192, в 40,3% са липсвали закононарушения. Надвишаване на периода има в 11,7% от случаите. Некачествени претенции от МВР- липса на данни за ОПГ- 25% през 2016 г

Цветанов съобщи, че не е чул нищо съответно от Рашков. Целта на съвещанието е да се запознае обществеността какво ще се направи, с цел да станат нещата по- транспарантни.

 Бойко Рашков: Има непозволено подслушвани политици
Бойко Рашков: Има непозволено подслушвани политици

Той ще търси министър председателят, президентът и Народно събрание за казуса

" Да, част от настояванията не дават отговор на условията, само че по тази причина има правосъден надзор " , съобщи Димитър Лазаров във връзка изнесените данни от Рашков.

Рашков съобщи, че не може да командва, по думите му, малките екрани по какъв начин да си създадат редакторския анонс. Не става дума за хиляди нарушавания, както пишели медиите, посочи Рашков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР