Бюлетините в урните бяха в полза на антисистемната реторика, въпреки

...
Бюлетините в урните бяха в полза на антисистемната реторика, въпреки
Коментари Харесай

El Pais: Умората от корупцията в България отваря вратата към властта на певеца срещу статуквото

Бюлетините в урните бяха в интерес на антисистемната изразителност , макар че не бе напълно ясно каква е политическата стратегия или какви са желанията на Трифонов. Шоуменът се ограничи до популистки слогани, които стъпват върху по-дълбоката интеграция в Европейски Съюз и гледище за понижаване на броя на депутатските места на половина. Трифонов се разгласи срещу корупцията във властовия хайлайф в страната, който съгласно него е концентриран в ръцете на олигархията.

Успехът на партията му Има Такъв Народ бе изненада. Очаква се той да бъде доказан и на изключителните избори на 11 юли. 45-тия парламент остана фрагментиран. Като пирова победа бе разгласен резултатът на ГЕРБ - партията на някогашния български министър председател и популист Бойко Борисов завоюва 75 места - с 20 по-малко от предходните избори през 2017 година В Народното събрание влязоха две нови протестни партии.Невъзможно бе обаче образуването на болшинство и съставянето на държавно управление. Така на 5 май президентът Румен Радев разгласи датата за нови изключителни избори, разпусна Народно събрание и назначи нов длъжностен кабинет с министър председател Стефан Янев.

Бъдещето на политическата система в България зависи от изхода на идните избори. Това е най-бедната страна в Европейски Съюз - с едвам малко над 8 хил евро на глава от популацията. За съпоставяне в Испания съгласно данните на Световната банка сумата е малко над 24 200 евро. България има доста проблеми с корупцията и покровителството на хора от политическата класа. Страната е с едни от най-лошите индикатори що се отнася до битката с корупцията в Европа, дружно с Унгария и Полша.

И на фона на това идват и обществените и икономическите последици от COVID-19. България регистрира една от най-високите смъртности в резултат на болестта измежду европейските страни .Взривоопасната композиция от икономическа, политическа и обществена рецесия предизвика вълна от митинги през миналото лято. Исканията бяха за оставка на държавното управление и политическа и институционална промяна.

Трите опита да се сформира държавно управление

Резултатите от изборите бяха изненадващи. Никое изследване не предполагаше какво ще се случи, изяснява историкът от Института за политически науки в Полша Том Юнес.

Победата на ГЕРБ на изборите на 4 април обаче се оказа напразна. Партиите в Народното събрание отхвърлиха да вземат участие в коалиция за съставянето на държавно управление. Това се случи след гневните митинги, които бяха провокирани от изтеклата в медиите връзка сред Борисов и Александър Чавсев, началник на “Лукойл”, който е обект на следствие от прокуратурата в Барселона за пране на пари.

Партията на Трифонов отхвърли взаимно ръководство с ГЕРБ и социалистите (които обичайно се подреждат като втора политическа сила).Трети опит също се оказа несполучлив за образуването на държавно управление и по този начин президентът Румен Радев се довери на ген. Стефан Янев като го сложи отпред на страната.

Резултатите от новите избори могат да доведат до сходен резултат. Остава да се види дали този анти-Борисов фронт ще продължи - нещо, което е мъчно предвидимо, сочи още историкът Том Юнес.

Това няма да е първият път, в който Борисов би се приземил назад на краката си. През 2013 година вълна от митинги докара до завършек на кабинета му - още веднъж подложен на критика поради корупцията. Месеци по-късно обаче бе избран отново поради обещания за финансова дисциплинираност и създаване на инфраструктури. Много е допустимо Борисов да се показа като претендент на стабилността. Във всеки случай обаче в случай че изборите не произведат безапелационни резултати, ще има нови избори през есента.

Радарът на Европейски Съюз

Анализи демонстрират, че Европейският съюз може би ще следи по-внимателно протичащото се в България. Борисов, пенсиониран служител на реда и популист в десния политически набор е един от огромните сътрудници в Европейски Съюз по въпросите с външната политика, за разлика от Унгария и Полша. Въпреки това обаче някогашният министър председател е “по-корумпиран даже от Орбан и е по-антидемократичен от партията “Право и справедливост” в Полша, твърди професор в университетът за политически науки в Монреал Мария Попова.

Тя упрекна Европейски Съюз в това, че толерира корупцията в България. Проблемът е, че за Брюксел Борисов не основава проблеми и е един предан сътрудник. За Европейски Съюз България е отвън радарите.

превод и редакция Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР