Бюлетината за парламентарните избори през април ще е с внушителната

...
Бюлетината за парламентарните избори през април ще е с внушителната
Коментари Харесай

Избираме новия парламент с бюлетина, дълга 60 сантиметра

Бюлетината за парламентарните избори през април ще е с внушителната дължина 60 сантиметра, стана ясно на брифинг на ЦИК. Техническите характеристики към този момент са показани на Българска народна банка, където те ще бъдат отпечатани, а параметрите не са необикновени като се има поради, че за парламентарен избор у нас се употребява т.нар интегрална бюлетина, която включва всички регистрирани партии и обединения.  

" Първи ще се отпечатват бюлетините за чужбина, с цел да може да се изпратят ", заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева. От ЦИК прецизираха, че единствено в първи регион в Благоевград бюлетината ще бъде по-различна. Причината е, че там има и самостоятелен претендент.

За парламентарните избори на 4 април в лечебните заведения ще бъдат обособени два типа секции. Едните ще бъдат стационарни, а другите ще са отделени особено за болните от COVID-19. Условието за формиране на двата типа секции в лечебните заведения е да има най-малко 10 гласоподаватели. Същото е и изискването за избирателни секции в домове за възрастни хора, други обществени институции, както и на борда на плавателни съдове под българско знаме.
За задачата ръководителите на лечебни заведения и обществени домове би трябвало да осведомят кмета на съответната община до 1 април за образуването на изборна секция. 

Разделянето на секциите в лечебните заведения е в съгласие със здравните управляващи. Въвежда се експлицитна възбрана заболели от ковид да гласоподават в секциите за останалите пациенти в болничното заведение, както и противоположното. Двете секции може да са в една постройка, само че би трябвало да са с друг режим на достъп. 

Изискванията за секциите в COVID-отделенията са същите като тези за мобилните урни за хората под карантина - членовете им ще имат защитни костюми, защитни шлемове, ръкавици и маски с най-висока отбрана. Предоставя се и опция членовете на тези секции да се имунизират. 

На тези избори ще има максимален брой на секции в чужбина от 2013 година насам. Вчера изтече срокът за подаване на заявки за гласоподаване в чужбина. Общо са подадени 87 997 претенции. Най-много са заявките от Турция близо 21 000, Англия - 16 000, Германия - 13 000. До 13 март би трябвало да бъдат конкретизирани секциите в чужбина с Министерство на външните работи. " Там, където се чака да гласоподават повече съграждани, се разискват разновидности да има повече от една кабина ", посочи представителят на ЦИК Таня Цанева.

На въпрос дали ще се броят отрязъците при машинното гласоподаване, Таня Цанева разясни, че те ще се съхраняват като хартиените бюлетини в специфични кутии. 

3,77 млн. лева с Данък добавена стойност пък ще коства компютърната обработка на изборните резултати, което ще се прави от " Информационно обслужване ". След договаряния първичната препоръчана цена от " Информационно обслужване " от 3,9 млн. лева е била понижена.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР